fbpx

Kevään 2020 ohjelmisto: Päätuotantona Ari Nummisen ohjaama tanssiteos Nostalgia

5.11.2019

Kevään 2020 ohjelmiston päätuotantona nähdään Ari Nummisen ohjaus Nostalgia – Neljän sammakon vaellus!

Ennakkokuvakollaasi: Heidi Bergström Kuva Kumpuniemi: Harri Hinkka Kuva Pahkinen: Vilja Haapala Kuva Veijalainen: Anna Veijalainen Kuva Viitamäki: Salla Keskinen

Ennakkokuvakollaasi: Heidi Bergström Kuva Kumpuniemi: Harri Hinkka Kuva Pahkinen: Vilja Haapala Kuva Veijalainen: Anna Veijalainen Kuva Viitamäki: Salla Keskinen

Nostalgia – neljän sammakon vaellus tuo yhteen samaan aikaan Teatterikorkeakoulussa opiskelleet tanssijat, jotka ovat kannuksiaan ansainneet laajasti esittävien taiteiden kentältä. Ari Numminen on ympäri Suomea vaikuttanut koreografi ja ohjaaja, jonka edellinen teos, Tanssiteatteri Tsuumille valmistunut Poiju on myös KokoTeatterin ohjelmistossa.

”Tässä vaiheessa olemme ihmetelleet evoluutiota, kehon muistia, sukupuolisuutta ja lopputulema on varmasti taideteos.” –  kuvaa uutta teosta ohjaaja Ari Numminen.

Sysäys teokselle tuli alkusysäys KokoTeatterin tanssija-koreografi-näyttelijältä Metsälintu Pahkiselta. Ensimmäiset harjoitukset on tässä vaiheessa vasta pidetty. Mitä Pahkinen ennustaa kristallipallostaan tulevan teoksen päällimmäisiksi tunnelmiksi? ”Naiset, jotka kulkevat susien kanssa. Alkuvoima.” vastaa Pahkinen empimättä, ja lisää vielä; ”Syleile vastarinta kuoliaaksi En tiedä mistä tämä nyt tulee, mutta se vaan tulee.”

Harjoitusten alussa näkyy jo selkeästi, että paljon yhdessä tanssittua ja elettyä elämää eivät ole haalistuneet, unohtuneet tai kadonneet mihinkään. Vaikka edellisistä produktioista on vierähtänyt tovi, ovat entiset kurssikaverit Kumpuniemi, Viitamäki ja Veijalainen kehollisesti läsnä toinen toisilleen erityisellä jälleentanssillisella ilolla. Saman aikakauden tanssien kokenut Pahkinen nauraakin; ”Ihan tuntuu kuin olisin minäkin ollut sillä samalla kurssilla.” Kurssi on ollut Teatterikorkeakoulun Tanssitaiteen laitoksen vuosikurssi, joka aloitti 1992. Samaiselle kurssille ensimmäisen teoksen tuli valmistamaan, yllätys yllätys, Ari Numminen. Legendaariseksi muodostunut aloitusproduktio oli nimeltään Urakka. Näyttämöllä nähtiin rakennustyöläisiä, enkeleitä ja esityksen myötä lavalle rakentui talo, johon enkelit lopulta muuttivat. ”Se oli mielettömän hieno juttu”, huokaa Pahkinen.”Juuri sen nähtyäni ajattelin, että okei, jos tanssi voi olla tällaistakin, niin tätä minä haluan tehdä!”

Työryhmä:

Tanssijat Anniina Kumpuniemi, Metsälintu Pahkinen, Anna Veijalainen ja Nina Viitamäki
Ohjaus ja koreografia Ari Numminen
Musiikki Laura Hänninen
Valosuunnittelu Jere Kolehmainen
Pukusuunnittelu Virve Karoliina Balk

Ensi-ilta 5.2.2020 klo 19:00 KokoTeatteri, Hämeentie 3, Helsinki.
Muut esitykset helmikuussa: 5 / 8 / 12 / 19 / 21 / 26 / 29.2.
Muut esitykset maaliskuussa: 4 / 6 / 11 / 13 / 18 / 20 / 25 / 27.3.
Kaikki esitykset klo 19:00. Ovet ja baari avataan 18:00.
Liput 27 / 19 tiketti.fi / bookings@kokoteatteri.fi / 050 321 9919 (ark. 12-16)

Esitys on KokoTeatterin ja Tanssiteatteri MD:n yhteistuotanto. Nostalgia esitetään Helsingin esityksien jälkeen Tampereella Hällä – näyttämöllä 18.4.2020. Lipunmyynti Tampereen esitykseen Tanssiteatteri MD.

 

Yhteistuotannot

Reetta Niemelä: Sukupuuttoparatiisi

Kuva: Jussi Virkkumaa & Heini Maaranen

Kuva: Jussi Virkkumaa & Heini Maaranen

– Nykynukketeatteria lapsettomuuden hedelmällisyydestä

Eeva elää elämää, josta muiden mielestä puuttuu jotakin. Toisten unelmat eivät kuitenkaan ole Eevan, ja hänen tarinansa laajenee yhteiskunnan oletusten vastaisesti koko universumin kokoiseksi elämän mysteeriksi ja juhlaksi. Yksi tarinan päähenkilöistä on tiheäpulssinen Itämeri ja sen elämää kuhiseva pohjamuta, jota Eeva työkseen tutkii.

”Hei, olen Eeva. Ding dong, ding dong. Olen biologisen kellotornin opas. Levitän jalkani kuin viisarit tämän kuolevan kaupungin ylle.”

Sukupuuttoparatiisi on hengästyttävä syvänmerensukellus ja shamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin.

Aikuisten nukketeatteriesitys vyöryttää esiin teräviä näkökulmia ajankohtaiseen vapaaehtoisen lapsettomuuden teemaan ja kasvattaa niistä visuaalisen, runollisen ja groteskin maailman. Kaikki näyttää erilaiselta, jos ei ajattele lisääntymisen olevan ihmisen perustehtävä.

KokoTeatterin ja Mekaaninen joutsen -ensemblen yhteistuotanto on kantaesitys. Käsikirjoittaja Reetta Niemelä on mm. surrealistisista lastenrunoistaan tunnettu sanankäyttäjä, joka jaksaa ihailla maapallon väsymättömiä sankareita, hyönteisiä, pölyttäjiä, mikrobeja ja muita kanssakulkijoita.

Esitykset KokoTeatterissa: 15.4.-19.5. Tarkasta esityksen alkamisajat, luvassa on sekä päivä- että iltanäytöksiä.

Dramaturgia ja ohjaus: Alma Rajala

Nuket ja lavastus: Heini Maaranen

Esiintyjät: Merja Pöyhönen, Riina Tikkanen, Petriikka Pohjanheimo

Mekaaninen joutsen -ensemble on osa Aura of Puppets verkostoa.

_________________________________________________________________________

Homo Secundus – Sekundaihminen

Kuva: Teemu Mäki

Kuva: Teemu Mäki

Eli Marxin kosto
Homo Secundus on musiikkipitoinen, liikunnallinen näytelmä, joka sisältää humoristisia yhteiskunnallisia kannanottoja. Se sisältää myös vakavia syytöksiä vallitsevia oloja kohtaan, sekä siemeniä radikaaliin ajatteluun.

Esityksen fiktio sijoittuu ongelmalähiöön, kuumimpaan muotimaailmaan, piilokojuun sekä kollektiivisiin surrealistisiin uniin.

Homo Secundus on sanaleikki, joka tarkoittaa joko toista ihmisen jälkeen tulevaa parempaa versiota ihmisestä, tai vaihtoehtoisesti sekundaihmistä eli jonkinlaista toisen luokan kansalaista.

Alaotsikko Marxin kosto liittyy taas siihen, että kommunisminkin isänä tunnettu Karl Marx sanoutui elinaikanaan irti marxilaisuudesta, ennusti Neuvostoliiton tuhon jo ennen sen syntyä, ihaili Yhdysvaltoja ja suunnitteli sinne muuttoa. Mikään historiassa ei ole aivan sitä miltä se näyttää.

Esitykset KokoTeatterissa: 29.4.-6.5.2020. Tarkasta esityksen alkamisajat, luvassa on sekä päivä- että iltanäytöksiä.

Ohjaus: Teemu Mäki
Käsikirjoitus: Miko Kivinen, Teemu Mäki
Esiintyjät: Miko Kivinen, Salla Korja-Paloniemi, Marja Myllylä, Riikka Puumalainen, Tanjalotta Räikkä
Koreografia: Riikka Puumalainen

Homo Secundus on Tanssiteatteri Tsuumin, Tanssiteatteri Minimin jaTeatteri Telakan yhteistuotanto. KokoTeatterissa nähtävien esityksien osalta KokoTeatteri toimii Tanssiteatteri Tsuumin kumppanina.

_________________________________________________________________________

Natalil Lintala: Kulissit kaatuu

Kuva: Heidi Bergström

Kuva: Heidi Bergström

Tositapahtumiin perustuva Kulissit kaatuu iskee suoraan kiinni aiheeseensa. Tragikomedian keskushenkilö on näyttelijä Nata, joka ei myönnä sairauttaan. Kulissit kuitenkin horjuvat. Näemme miten hän sinnittelee työn ja arjen keskellä häpeän ja valheen kierteessä. Vauhtia ei hidasta edes haudasta noussut Isontaloon Antti eikä hekumallisesti saarnaava Raakel-mummo. Elämä on oopperaa!

Näytelmä rikkoo käsityksen alkoholismista, jonka kasvot on usein ottanut keski-ikäinen perheenisä tai yksinäinen eläkkeelle jäänyt nainen. Kuka tahansa meistä voi sairastua alkoholismiin missä elämäntilanteessa tahansa. Tämä esitys ei kuitenkaan lietso pelkoa vaan kannustaa kohtamaan asioita rehellisesti.

Kulissit kaatuu sai ensi-iltansa KokoTeatterissa keväällä 2019. Nyt esitys saa kaksi toivottua lisäesitystä.

Ohjaus Tero Heinämäki, näyttämöllä Natalil Lintala, Mari Kätkä ja Tero Heinämäki.

Esitykset KokoTeatterissa: 3. ja 17.5.2020.

_________________________________________________________________________

Inka Tiitinen: Kahvia legoilla ja muita arjen anekdootteja

Koko perheen äitienpäiväkonsertti ja lounas

Kuva: Heidi Bergström

Kuva: Heidi Bergström

”Kahvia legoilla sekä muita arjen anekdootteja – Koko perheen äitienpäiväkonsertti & lounas” on osa koko perheelle suunnattua ohjelmistoa. KokoTeatterin ja Koko Jazz Clubin yhteistuotanto nähdään taas äitienpäivänä su 10.5.2020. Esitys alkaa klo 14 ja sitä ennen on mahdollista nauttia kevyttä lounasta klo 13 alkaen.Luvassa on hersyvää musiikkia äideille, isille ja perheen pienille ipanapa-klassikoista ja upouusista lastenlauluista jazziin ja groovempaan menoon. Ohjauksesta vastaa KokoTeatterin Anna Veijalainen.

Esiintyjät:
Inka Tiitinen, konsertin suunnittelu ja laulu
Anna-Maija Jalkanen, laulu
Arttu Takalo, vibrafoni
Timo Hirvonen, basso
Jussi Lehtonen, rummut

_________________________________________________________________________

Kirsi Marie Liimatainen: Jos minä puhuisin sinulle

Kuva: Kirsi Marie Liimatainen & Jenny Orgis

Kuva: Kirsi Marie Liimatainen & Jenny Orgis

”KERTTU” alias ”JOS MINÄ PUHUISIN SINULLE”

Eläkkeellä oleva äidinkielen opettaja KERTTU (65) aloittaa työt pakolaiskeskuksessa – miehensä ja tyttärensä vastaväitteistä huolimatta. Kun afganistanilaista Gargarin perhettä uhkaa pakkopalautus Kabuliin, piilottaa Kerttu perheen kesämökilleen. Kertun mies saa vihiä operaatiosta ja uhkaa tehdä ilmoituksen poliisille. Entinen 70-lukulainen hippipari ei marssi enää yhteisenä rintamana, vaan seisoo nyt toinen toistaan vastaan.

Esitykset KokoTeatterissa 12.-27.5.2020.

Käsikirjoitus ja ohjaus Kirsi Marie Liimatainen

Toteutus: Kirsi Marie Liimatainen, Johanna Kokko & työryhmä