fbpx
KokoTeatterin äitienpäivätervehdys

Äitienpäivätervehdys

9.5.2020

KokoTeatterin syksyn 2020 päätuotannon käsikirjoittaja-ohjaaja Helena Kallio toivottaa näiden sanojen myötä kaikille KokoTeatterin seuraajille oikein ihanaa ja merkityksellistä äitienpäivää.

Äitienpäivätervehdys

Kirjoittanut Helena Kallio

Aktivistinäytelmä III:n teemat ja henkilöiden kohtalot kietoutuvat maaemon kohtalon, äitiyden ja sukupolvien jatkumon kysymyksiin. Kahlaan näytelmän päähenkilöiden aikajanoja, kuuntelen heidän ääniään, katselen heidän ajatustensa, heidän henkensä kanssa oman aikamme peiliin. Kuuntelen heidän tietoisuuttaan omasta aikalaisvastuustaan suhteessa tuleviin sukupolviin. Keskustelen työryhmän kanssa omasta tiedostamisen tiestämme teatterin – aikansa peilin – tekijöinä.

Rachel Carson puhuu elinkelpoisen maailman puolesta jo vuonna 1962 kuin Greta Thunberg yhä tänään joutuu puhumaan. Samana vuonna 1962 kaksosia odottava Ulrike Meinhof kirjoittaa ihmisarvon ja demokratian puolesta imperialistista sotaa ja ydinasevarustelua vastaan. 1969 teini-ikäinen Anna Lindh, tuleva ulkoministeri, kertoo koulussaan Vietnamin sodasta ja osallistuu sodanvastaisiin demonstraatioihin.

Jostakin luen Brechtin runon ”Tuleville sukupolville” kuuluneen Diana Oughtonin lempirunoihin: ”Vähän pystyin tekemään, silti toivoin, että osaltani horjutin valtaapitävien valtaa. Niin kului aika, joka minulle maan päällä annettiin…” (suom. Brita Polttila) Myös Hamletin repliikki kulkee mukana aktivistitrilogiassamme: ”On aika sijoiltaan, miks mut pantiinkaan se takaisin radalleen kampeemaan?”

Minkälaisen maailman me 60-luvulla syntyneet perimme ja mitä tulemme jättämään jälkeemme? Jatkuuko jälkeemme elämä, elinkelpoinen maailma? Millä ehdoin se voi jatkua ja mitä se meiltä vielä vaatii? Jälkeläisemme joutuvat tänä päivänä sen kysymyksen eteen kovemmin kuin koskaan. Näiden aktivistien ja sivistyneiden naisten kohtalot voivat olla kovia, mutta niissä on myös rakkautta ja toivoa paremmasta maailmasta.

Näytelmän teemoja ja sen aikaansa tarttuneita päähenkilöitä pohtiessani kuulen omalla aikajanallani tuon tuosta yhä aivan elävästi pienen lapseni – nykyään jo nuoren aikuisen – lukemattomat tiedonhaluiset kysymykset ja yhä jatkuvat keskustelumme kaikista niistä teemoista, joita Aktivistinäytelmä III käsittelee.

Poimin kirjahyllystä käsiini Irmeli Niemen Maria Jotunin kirjallisesta jäämistöstä v. 1965 kokoaman Äiti ja poika -teoksen, toistelen taas riviä sen alkusanoista mielessäni: ”…mikä meissä on elämää tulevaisuutta varten…”

Oikein ihanaa ja merkityksellistä äitienpäivää kaikille!


Aktivistinäytelmä III
Ensi-ilta 25.9.2020
Osta liput


KokoTeatterin syksyn päätuotanto kantaa nimeä Aktivistinäytelmä III. Se on Helena Kallion uusi näytelmä ja eri aikojen vapaustaistelijoista kertovan teostrilogian itsenäinen päätösosa. Aktivistinäytelmä III peilaa oman aikamme kysymyksiä 1960-luvun kansalaisoikeus-, nais- ja ympäristöliikkeen maailmaa muuttaneilta aktivisteilta perimiimme ideoihin. Mitä jäi käteen ja mikä nyt eteen?

Lavalla nähdään Tukholman Dramatenissa parhaillaan esiintyvä Tuuli Heinonen, musiikista vastaava ja muun muassa Elifantree -yhtyeessä vaikuttava Anni Elif Egecioglu sekä KokoTeatterin Anna Veijalainen.

Lavalla nähdään Tukholman Dramatenissa parhaillaan esiintyvä Tuuli Heinonen, musiikista vastaava ja muun muassa Elifantree -yhtyeessä vaikuttava Anni Elif Egecioglu sekä KokoTeatterin Anna Veijalainen.
Lavalla nähdään Tukholman Dramatenissa parhaillaan esiintyvä Tuuli Heinonen, musiikista vastaava ja muun muassa Elifantree -yhtyeessä vaikuttava Anni Elif Egecioglu sekä KokoTeatterin Anna Veijalainen.