fbpx
KokoTeatteri Hämeentie 3, 00530 Helsinki

Ekata Theatre: Aika meidän tullut on

25.8.- 29.8. Klo 19:00 - 19:00

Esitykset Koko Teatterissa

  • 25.8. Klo 19:00
  • 26.8. Klo 19:00
  • 29.8. Klo 13:00
Osta lippu

Liput 29,50 / 24,50 / 19

Aika meidän tullut on – fyysinen teatteriesitys kielimuureja ylittävästä ystävyydestä

Suomi tekee historiaa ja vuosien odotus palkitaan, kun Suomi selviytyy jalkapallon EM-kilpailuihin. Torilla sinivalkoisissaan juhlii yksi, jonka odotusta ei ole palkittu. Hän on osa 2015 Suomeen tullutta turvapaikanhakijoiden joukkoa, joiden turvapaikkaprosessi on venynyt viisivuotiseksi piinaksi.

Juhlahumun keskellä toisensa kohtaavat kaksi tuntematonta ihmistä, joiden välille kehkeytyy ystävyys. Osin ilman sanoja purkautuu tarina äänettömästä jomotuksesta, kun on tuomittu paitsioon. 

Compliciten ja Isango Ensemblen tyyliin verrattu ohjaaja ja lingvisti Erika Eva purkaa eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisen odotuksen teemoja auki dynaamisella fyysisellä ohjauksellaan. Näytelmässä puhutaan muun muassa arabiaa ja suomea.

Ohjaus ja dramaturgia: Erika Eva
Näyttelijät: Al-juburi Farqad & Jalal Hajali
Äänisuunnittelu: Erika Eva
Tuottaja: Saaramaria Kuittinen

Esityksen suojelijat: Eva Biaudet & Irja Askola

Kesto n. 2h sis. väliaika

Ekata Theatre on Lontoossa ja Helsingissä toimiva teatterikollektiivi, joka reagoi yhteiskunnallisiin asioihin nopeasti ja kertoo rajoja ylittäviä tarinoita monikielisesti. Ekatan arvoja ovat yhteys, monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus. Ekata Theatren edellinen esitys oli Saaramaria Kuittisen käsikirjoittama Voltti asfaltilla yhteistuotantona Valtimonteatterin kanssa syksyllä 2019.

Ohjaaja Erika Eva kertoo esityksen syntyyn vaikuttavista tekijöistä:

Aika meidän tullut on -esitys on jatkoa viime vuonna ohjaamalleni esitykselle Turvallisin ja onnellisin maa, joka kertoi paperittomista. Olen ollut shokissa siitä, miten monella tavalla turvapaikanhakijoiden oikeuksia on poljettu viime vuosina. 2015 vuoden jälkeen tapahtuneilla lakimuutoksilla heikennettiin turvaa hakevien oikeusturvaa ja moni sinä vuonna tullut ei ole vieläkään saanut päätöstä turvapaikka-anomukseensa. Haluan esityksellä kuvata, millaista se odotus on. Millaista on olla vain puoleksi mukana yhteiskunnassa ja millaista on kun ei tiedä, milloin piina päättyy? Olen erikoistunut fyysiseen teatteriin ja koen sen olevan mahtava keino ylittää kielimuuri, sillä fyysinen kieli on universaali. Ohjaan näytelmän devising-tekniikoita käyttäen ja näytelmä perustuu turvapaikanhakijoiden omiin kokemuksiin pitkäksi venyneestä turvapaikkaprosessista.

Paneelikeskustelu:
Lauantain 29.8. esityksen yhteydessä järjestämme paneelikeskustelun, johon kutsumme poliitikkoja, tutkijoita ja yhteiskunta-aktiiveja keskustelemaan turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Keskustelu on avoin myös yleisölle.

Yhteistuotanto Ekata Theatre ja KokoTeatteri

Ohjaaja Erika Evan kotisivut