1-2
KokoTeatteri Hämeentie 3, 00530 Helsinki

MEKAANINEN JOUTSEN: Sukupuuttoparatiisi

15.4.- 9.5.

Esitykset Koko Teatterissa

  • 15.4. Klo 19:00
  • 17.4. Klo 19:00
  • 18.4. Klo 14:00
  • 21.4. Klo 19:00
  • 22.4. Klo 19:00
  • 24.4. Klo 19:00
  • 25.4. Klo 19:00
  • 8.5. Klo 19:00
  • 9.5. Klo 19:00
Osta lippu

Liput 27 / 19

– Nykynukketeatteria lapsettomuuden hedelmällisyydestä

Eeva elää elämää, josta muiden mielestä puuttuu jotakin. Toisten unelmat eivät kuitenkaan ole Eevan, ja hänen tarinansa laajenee yhteiskunnan oletusten vastaisesti koko universumin kokoiseksi elämän mysteeriksi ja juhlaksi. Yksi tarinan päähenkilöistä on tiheäpulssinen Itämeri ja sen elämää kuhiseva pohjamuta, jota Eeva työkseen tutkii.

Hei, olen Eeva. Ding dong, ding dong. Olen biologisen kellotornin opas. Levitän jalkani kuin viisarit tämän kuolevan kaupungin ylle.

Sukupuuttoparatiisi on hengästyttävä syvänmerensukellus ja shamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin.

Aikuisten nukketeatteriesitys vyöryttää esiin teräviä näkökulmia ajankohtaiseen vapaaehtoisen lapsettomuuden teemaan ja kasvattaa niistä visuaalisen, runollisen ja groteskin maailman. Kaikki näyttää erilaiselta, jos ei ajattele lisääntymisen olevan ihmisen perustehtävä.

KokoTeatterin ja Mekaaninen joutsen -ensemblen yhteistuotanto on kantaesitys. Käsikirjoittaja Reetta Niemelä on mm. surrealistisista lastenrunoistaan tunnettu sanankäyttäjä, joka jaksaa ihailla maapallon väsymättömiä sankareita, hyönteisiä, pölyttäjiä, mikrobeja ja muita kanssakulkijoita.

Mekaaninen joutsen on nukketeatteriohjaaja Alma Rajalan esityskohtaisesti kokoama elävä ensemble, jonka alkusysäyksenä on ollut halu kehittää uudenlaista teatterikieltä. Sukupuuttoparatiisissa kohtaavatkin teatteritaiteen kokeilevat, kiinnostavat tekijät. Esityksen lavastaa ja nuket rakentaa Heini Maaranen, jonka vahvaa, rujon kauniiksi luonnehdittua kädenjälkeä on ihasteltu lukuisissa kiitetyissä produktioissa. Lavalla nähdään eturivin nukketeatteritaiteilijat Merja Pöyhönen ja Riina Tikkanen sekä monipuolinen näyttelijä Petriikka Pohjanheimo.

Sukupuuttoparatiisi-esitykseen liittyy viisiosainen podcast-sarja, jonka ensimmäinen jakso julkaistaan maaliskuussa 2020. Podcastissa toimittaja Pauliina Grym pureutuu lisääntymättömyyden teemoihin eri näkökulmista ja eri vieraiden kanssa.

 

Käsikirjoitus: Reetta Niemelä

Dramaturgia ja ohjaus: Alma Rajala

Nuket ja lavastus: Heini Maaranen

Koreografia, apulaisohjaaja: Lee Lahikainen

Esiintyjät: Merja Pöyhönen, Riina Tikkanen, Petriikka Pohjanheimo

Valosuunnittelu: Nadja Räikkä

Äänisuunnittelu: Tuuli Kyttälä

Puvustus ja maskeeraus: Noora Salmi

Tiedottaja: Sirje Niitepõld

Tuottaja: Moona Tikka

Graafinen suunnittelu, projisoinnit, valokuvat: Jussi Virkkumaa

 

Sukupuuttoparatiisia on tukenut Koneen säätiö, ja se toteutetaan Nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin laajan sateenvarjon alla.

Esityksen omat sivut::
http://www.sukupuuttoparatiisi.com/