KokoTeatteri-yhdistys ry

KokoTeatteri -yhdistys ry on perustettu vuonna 1997. KokoTeatteri -yhdistys ry on osoitteessa Hämeentie 3 sijaitseva yhdistys, joka ylläpitää KokoTeatteria. KokoTeatteri on teatteri- ja orkesterilain ulkopuolinen ammattiteatteri eli se kuuluu ns. Lainsuojattomien teattereiden ryhmittymään.

KokoTeatterin jäsenistössä valtaosa on näyttelijöitä, tanssijoita ja muusikoita. Tuotannoissa kaikki työryhmän jäsenet ovat samanarvoisia. Alkuajoista asti teatterin esityksissä eri taiteenalojen esiintyjät ovat tehneet yli taiteenlajien yhteistyötä.

Vapaus tarkoittaa sijoittumista taidekentässä valtion rahoituksen teatteri- ja orkesterilain ulkopuolelle. KokoTeatteri on Lainsuojaton. Lainsuojattomuus merkitsee kuulumista teatterikenttään, jossa ryhmä- ja pienryhmäliike ovat vuosi toisensa jälkeen entistä laajempi ja merkittävämpi osa esittävää taidetta Suomessa. Vapautta on myös mahdollisuus toimia tässä ammatissa omaehtoisesti. Vapautta on määritellä taide ja tapa tehdä sitä.

KokoTeatterin kaltaiseen teatteriin taiteilija tulee todella testaamaan kykynsä. Taide syntyy täällä. Keskustelu syntyy täällä. KokoTeatteri merkitsee kokonaisvaltaista taidetta.

KokoTeatteri on toiminut vuodesta 1997. Vuonna 2007 vietettiin KokoTeatterin kymmenvuotissyntymäpäiviä ja teatterin perustajan, teatterinjohtaja Anna Veijalaisen kirjoittaman kirjan Joukkokohtaus – KokoTeatteria 10 vuotta (Like) julkistamistilaisuutta. Oma näyttämö Helsingin Kruununhaassa otettiin haltuun 2000 ja uusiin isompiin tiloihin Hämeentielle teatteri muutti 2012, jossa juhlistettiin 20. toimintavuotta lauantaina 27.5.2017.

KokoTeatterin ohjelmisto on edustanut alkuvuosina fyysistä teatteria, 2000-luvulla uutta eurooppalaista ja erityisesti itäeurooppalaista nykydraamaa sekä 2010-luvulla työryhmävetoisen kirjoittamisen ja esityksen konseptien yhdessä suunnittelua. Koko Jazz Clubin perustamisen myötä (2010) musiikilla on ollut myös teatterin esityksissä erityinen rooli. Tällä hetkellä KokoTeatteri on todellinen kulttuuritalo, jonka suojissa tapahtuu valtava määrä teatteriesityksiä, tanssitaidetta, elävää musiikkia ja muita tapahtumia.

 

Hallitus 2019

Hallituksen puheenjohtaja Miina Turunen, näyttelijä.

IMG_9967-©-Anna-Aalto_1

Miina Turunen on viimeksi nähty KokoTeatterissa syksyllä 2017 kantaesitetyssä Graham Greenen Jutun loppu näytelmässä. Turunen on KokoTeatterin perustajajäseniä.


Hallituksen jäsen Sesa Lehto, näyttelijä

Sesa Lehto on toiminut KokoTeatterilla niin näyttelijänä kuin ohjaajana vuodesta 2006 alkaen. Viimeksi Sesaa nähtiin Kokon näyttämöllä Varjot syvenevät -esityksessä.


Hallituksen jäsen Sonja Sorvola, tanssija-näyttelijä-kääntäjä.

Constellations IMG_4102-4 © Anna Aalto, Heasta_1

Sorvola nähtiin viimeksi KokoTeatterin lavalla Constellations näytelmässä Mariannen roolissa. Sorvolan suomentama Constellations oli KokoTeatterin 20-vuotisjuhlanäytelmä.


Hallituksen varapuheenjohtaja Metsälintu Pahkinen, tanssija-koreografi-näyttelijä.

DSC_1526_1

Pahkinen näyttelee ja tanssii KokoTeatterin kevään uutuudessa, Tanssiva agitaattori -teoksessa. Pahkinen on KokoTeatterin alkuvuosien aktiivijäseniä ja on aikaisemmin johtanut teatterin tanssiryhmää.


Hallituksen jäsen Helena Roivainen, valosuunnittelija.

Näyttökuva 2017-12-13 kello 11.16.33 kopio_1

Roivainen on KokoTeatterin pitkäaikainen jäsen, joka on tehnyt lukuisiin alkuvuosien teoksiin valosuunnittelun. Viimeksi Roivaisen valotaidetta nähtiin kesällä Koko Jazz Clubin Jazz Meets -esityksessä.


Hallituksen sihteeri Anna Veijalainen, teatterinjohtaja-näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja.

DSC_1567_1

Veijalainen on KokoTeatterin alkuunpanija, perustajajäsen ja pitkäaikainen johtaja vuodesta 1997 alkaen. Keväällä 2018 Veijalainen esiintyy Tanssiva agitaattori -teoksessa.


Hallituksen jäsen Timo Hirvonen, muusikko-säveltäjä-taiteellinen johtaja.

JazzClub_200620174611-Timo-pienennetty_1

Hirvonen on Koko Jazz Clubin perustaja ja klubin toiminnasta vastaava taiteellinen johtaja. Hirvonen on tehnyt useasti musiikkia myös teatterin esityksiin, viimeksi syksyllä 2017 Jutun loppu -esityksessä, jossa hän johti talon orkesteria.


Hallituksen varajäsen Sami Saikkonen, näyttelijä-ohjaaja-tanssija-koreografi.

Constellations IMG_3294 © Anna Aalto, Heasta_1

Saikkosen viimeisin rooli KokoTeatterissa oli Constellations -näytelmän mehiläistarhuri Roland. Saikkonen on teatterin pitkäaikainen jäsen ja tehnyt rooleja mm. Sam Shepardin ja Sarah Kanen näytelmissä.

 

Yhdistyksen jäsenet 2019
20 henkilöjäsentä, ei yhteisöjäseniä

Virve Balk
Pinja Flink
Minna-Karoliina Heino
Timo Hirvonen
Jenni Juurinen
Helena Kallio
Sanja Kangas
Mia Kivinen
Jere Kolehmainen

Wilma-Emilia Kuosa
Sesa Lehto
Konsta Mäkelä
Metsälintu Pahkinen
Minna Puolanto
Helena Roivainen
Sami Saikkonen
Sonja Sorvola
Miina Turunen
Varre Vartiainen
Anna Veijalainen