fbpx
Aktivistinäytelmä 3

Aktivistinäytelmä 3 – työryhmän haastattelu

16.3.2021

Helena Kallion ylistetty Aktivistinäytelmä 3 saa toivotun lisäesityskauden keväällä 2021. Kyselimme näyttelijöiden tunnelmia tuorempaan KokoZine-lehteen.

Näytelmä kertoo toisen maailmansodan rikosten, kylmän sodan imperialismin ja ydinvarustelun herättämistä 60-luvun vallankumouksellisista ja aktivisteista – sivistyneistä naisista, äideistä, kirjailijoista, journalisteista, poliitikoista ja opettajista, joiden vaikutus kansalaisoikeus- ja ympäristöliikkeisiin yltää meidän päiviimme. Aktivistinäytelmä 3 keräsi syksyllä 2020 lähes loppuunmyydyn esityskauden. Nyt upeat aktivistimme tekevät paluun. Esitykset KokoTeatterissa hybridimallilla 23.-31.3.2021.

Haastattelimme Aktivistinäytelmä 3:n esiintyjien tunnelmia syksyn ensi-illan jälkeen, kun esityksiä on ollut takana jo muutama. Artikkeli on julkaistu alun perin kevään 2021 KokoZine-lehdessä. Voit lukea sen täältä.

“Joka viikko tapahtuu asioita, jotka kytkeytyvät tähän näytelmään jollain tavalla”

Helena Kallion ylistetty Aktivistinäytelmä 3 saa toivotun lisäesityskauden keväällä 2021
Tuuli Heinonen
Kuva: Heidi Bergström

Siinä missä aktivistitrilogian aikaisempaa osaa Tanssivaa Agitaattoria esitettiin äärimmäisen ajankohtaisesti #metoo -kampanjan keskellä, on Aktivistinäytelmä 3:n harjoitus- ja esityskautta värittänyt keskustelut Amerikan poliisiväkivallasta, Black Lives Matter -liike, CAP-suunnitelmat maatalouspolitiikassa sekä kohu Elokapinan mielenosoituksesta Helsingissä. Vain muutamia mainittuna. Teoksessa näyttelevä muusikko Anni Elif Egecioglu paljastaa, että näytelmän ajankohtaisuus on tullut kaikille yllätyksenä. “Se (ajankohtaisuus) on tietysti ikävää, mutta sen takia tuntuu vielä tärkeämmältä tehdä tätä näytelmää nyt”, painottaa Egecioglu. “Olen koko ajan tiennyt, että ollaan suurten asioiden äärellä, mutta silti yllätyin, että nämä teemat nousevat jatkuvasti näin riipaisevan ajankohtaisiksi”, toteaa myös näyttelijä Tuuli Heinonen

Esitys on herättänyt myös yleisössä suuria tunteita esitellessään kohtaloita, jotka pysäyttävät aiheiden äärelle. Vanhemmalle yleisölle teos herättää paljon muistoja menneistä ajoista. Ulrike Meinhof kuoli vuonna 1976, jolloin näytelmän esiintyjistä oli syntynyt vain teatterinjohtaja Anna Veijalainen, joka hänkin oli vasta kolmivuotias. “Sitten ovat nämä ihanat nuoret, parikymppiset, joilla näytelmän nähdessään aukeaa silmät tälle maailman menolle”, toteaa Veijalainen. Teoksessa käsitellään 50-70 -lukujen tapahtumia, joiden varmasti jokainen toivoisi jo olevan osa historiaa. Käsikirjoittaja-ohjaaja Helena Kallio lähti kerimään Aktivistinäytelmä 3:n teemoja jo trilogian aikaisemman osan Tanssivan Agitaattorin viimeisen esityksen aikoihin vuonna 2018. “Helenalla on ihmeellinen kyky tehdä esityksiä, jotka käyvät saumattomasti keskustelua ajankohtaisten tapahtumien kanssa. Välillä vähän pelottaa kysyä, että mitä sillä on seuraavaksi tekeillä”, naurahtaa Veijalainen. 

“Turvallinen ja luotettava olo olla yhdessä aiheen ääressä”

Helena Kallion ylistetty Aktivistinäytelmä 3 saa toivotun lisäesityskauden keväällä 2021
Anni Elif Egecioglu
Kuva: Heidi Bergström

Näytelmän harjoitusprosessi on ollut jokaiselle esiintyjälle omanlaisensa haaste. Egecioglulle Aktivistinäytelmä 3 on ensimmäinen teatteriprojekti, jossa hän säveltää sekä näyttelee – kaiken lisäksi vielä suomen kielellä. “Muusikon roolin ja näyttelemisen yhdistäminen oli minulle haaste. Toki myös suomen kieli. Kiitos Helenalle upeasta kielestä, olen oppinut todella paljon”, ylistää Egecioglu. Aktivistinäytelmä 3 oli kaksikieliselle Tuuli Heinoselle ensimmäinen suomenkielinen ammattiteatteriesitys. “Minua jännitti myös, ei suomen kielen takia, vaan koska tässä on enemmän tekstiä kuin ikinä missään”, kuvailee Heinonen. Myös Veijalainen painottaa, että prosessi on ollut haastava, sillä isojen – jopa järkyttävienkin – asioiden äärellä työryhmältä vaaditaan äärimmäistä luottamusta sekä turvallisuutta. “Ei olla koskaan aikaisemmin tehty töitä yhdessä ennen tätä, mutta tämä on ollut todella hieno työryhmä. Kiitos kaikille siitä”, toteaa Veijalainen kauniisti kollegoilleen. 

“Aktivistinäytelmä 3 on ollut ainutlaatuinen prosessi”

Näyttelijäkaarti tuntuu olevan yhtä mieltä siitä, että teos on sivistänyt valtavasti sekä työryhmää että näytelmän äärelle hakeutuneita katsojia. “Kyllä tässä on taas sivistynyt tämän aiheen parissa. Helena on tehnyt aivan uskomattoman laajan pohjatyön, jonka ansiosta olemme saaneet todella hyvät eväät esittää”, kertoo Veijalainen. Teoksen työprosessi on pitänyt sisällään paljon ennakkokeskusteluja käsikirjoittaja-ohjaaja Kallion kanssa. Koronakevään 2020 aikana tapaamisia järjestettiin etänä erilaisilla kokoonpanoilla. Työryhmä on kokenut, että teoksesta tuli jollain tavalla kollektiivisempi prosessi juuri näiden etukäteen käytyjen keskustelujen kautta. “Sytyin todella paljon Helenan riimittelystä ja sitten sainkin sellaisen kohtauksen, jossa on sitä Spoken word -tyyliä. Olen saanut ilmaista, mikä itseäni inspiroi ja se on todella ainutlaatuista”, kertoo Heinonen innoissaan. 

“Me vinkataan asioita ja yleisö saa kokea”

Helena Kallion ylistetty Aktivistinäytelmä 3 saa toivotun lisäesityskauden keväällä 2021
Anna Veijalainen
Kuva: Heidi Bergström

Aktivistinäytelmä 3 keräsi syksyllä 2020 ennätysyleisön loppuunmyydyillä katsomoillaan ja yleisöön löysi myös paljon lukiolaisia. “Se on ihan mahtavaa. Tästä on niin moni tullut sanomaan, että näytelmän pitäisi olla pakollinen kaikille nuorille”, kertoo Veijalainen. Ajallisten perspektiivien luominen, sukupolvien ketjut sekä tiedostamisen kulttuuri ovat olleet käsikirjoittaja-ohjaaja Kalliolle myös teoksen kantavia teemoja. Nyt esitysten ollessa käynnissä nämä ajalliset perspektiivit konkretisoituvat. “Mulle tulee sellainen olo, että nykynuoret ovat paljon fiksumpia, mitä minä olen ollut. Että ne pystyy kytkemään ajatuksia paremmin kuin 18-vuotias Tuuli aikanaan. Olisin toivonut, että olisin nähnyt tällaisen esityksen nuorempana”, toteaa Heinonen pilke silmäkulmassaan. “Ehkä meidän pitäisi enemmän kuunnella niitä nuoria. Toivoisin, että näytelmän nähdessään he ymmärtäisivät, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa maailman asioihin”, ehdottaa Egecioglu. “Teatteri on vaarallista. Teatteri on todella vaarallista. Jopa aktivismia. Se voi muuttaa maailmankuvaa”, kiteyttää Veijalainen lopuksi hymyillen.

Aktivistinäytelmä 3
Esitykset: 23.-31.3.

Osta liput täältä

Lue lisää esityksestä