fbpx
Nina Viitamäen tanssiteos Seinää tuijottavat naiset on kahden tanssijan duetto.

KokoTeatterin syksyn 2021 yhteistyöt ja vierailut

4.5.2021

KokoTeatterin syksyn yhteistyöt ja vierailut ovat nyt julkistettu ja lipunmyynti avattu. Luvassa on jälleen upean monipuolinen ja monimuotoinen kattaus esittävien taiteiden parhaimmistoa. Syyskausi alkaa heti lomakauden päättyessä elokuun ensimmäisellä viikolla ja jatkuu aina joulun kynnykselle saakka.

Lue alta teosesittelyt:

Lassi Alhorinne: Kymmenen kohtausta kirkossa

Kymmenen kohtausta kirkossa on näyttelijä Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys, joka perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon sekä elämään. Esityksessä käsitellään ikuisuutta, rakkautta ja läsnäolon merkitystä tässä ja nyt. Toisaalta äänensä saavat kuuluviin tämänkin ajan teemat, jotka puhuttavat sekä Suomen evankelisluterilaista kirkkoa että koko Suomen kansaa. Tervehdyksensä esitykseen tuovat itse Kaikkivaltias, Kreikkalainen vapaustaistelija Mikis Theodorakis sekä kansan syvät äänet. Esityksessä tapaamme myös teologisen neuvonantajan sekä monenlaisia viisaita puita juurineen. Tärkeintähän on kuitenkin ikuinen yhteys toisiimme. Esitykset KokoTeatterissa 2.-4.8.2021. Lue lisää.

Kymmenen kohtausta kirkossa on näyttelijä Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys
Kymmenen kohtausta kirkossa on näyttelijä Lassi Alhorinteen kiertävä monologiesitys.

Ari Numminen: Kohti Orlandoa

Virginia Woolfin romaani Orlando kertoo henkilöstä, joka elää 400 vuotta vanhenematta, välillä sukupuoleltaan miehenä ja välillä naisena. Tanssija Ari Nummisen ja muusikko Tuomas Luukkosen teos Kohti Orlandoa on inspiroitunut tarinasta, mutta ei noudata sitä. Se pyrkii havaitsemaan ajan näkymättömät ovet, piirtämään sen äärettömät ääriviivat ja astumaan lävitse. Se on viimeistelemätön vaellus maskuliinisuuden ja feminiinisyyden rajapinnoilla, keskeneräinen kehollinen retriitti ja musiikillinen meditaatio, joka kurkottaa uudestisyntymän lohdullisiin mahdollisuuksiin. Kohti Orlandoa on tiikerinpojan matka renesanssikuningattaren luo. Esitykset KokoTeatterissa 3.-6.8.2021. Lue lisää.

Tanssija Ari Nummisen ja muusikko Tuomas Luukkosen teos Kohti Orlandoa
Tanssija Ari Nummisen ja muusikko Tuomas Luukkosen teos Kohti Orlandoa.

NNV: Miss Julie’s Out Of Africa

Tanskan monikulttuurinen ACT New Nordic Voices -teatteri tekee uusia, mukautettuja versioita teatteriklassikoista. Syksyllä 2021 KokoTeatterissa vierailuesityksenä nähdään ACTin tuorein teos Miss Julie’s Out Of Africa, joka on monikulttuurinen versio August Strindbergin teatteriklassikosta Neiti Julie. Näytelmän traagisena sankarittarena ja näkökulmahenkilönä nähdään kreivitär Alice de Janzé. Kreivitär joutui pahamaiseisen valkoisen uudisraivaajayhteisön pyöriteltäväksi Keniassa vuosina 1920-1940. Tapahtumat johtivat seksiskandaaleista aina Lord Errollin murhasyytteeseen. Rikos on pysynyt ratkaisematta aina tähän päivään saakka. Tarjoaako teos mysteerille vihdoinkin ratkaisun kahdeksankymmenen vuoden jälkeen? Teoksen ohjaa Michael Omoke ja lavalla nähdään Omoken lisäksi esiintyjät Pernille Johansson ja Rebecca Langley. Esityskielenä on englanti. Esitykset KokoTeatterissa 11.-14.8.2021. Lue lisää.

Miss Julie’s Out Of Africa: Happy Valley’s Flapper
Miss Julie’s Out Of Africa: Happy Valley’s Flapper on monikulttuurinen versio teatteriklassikosta Neiti Julie.

Nina Viitamäki: Seinää tuijottavat naiset

Nina Viitamäen tanssiteos Seinää tuijottavat naiset on kahden tanssijan duetto. Esitys maalaa KokoTeatterin lavalle mielikuvitusmaailman, joka sallii unohtaa turhan tärkeilyn ja järkeilyn. Esitys kutsuu kaikkia tanssista sekä äänen ja liikkeen yhteydestä kiinnostuneita irrottautumaan arjen odotuksista. Tanssiteos sisältää monimuotoista liikekieltä, välitöntä vuorovaikutusta yleisön kanssa, puhetta, laulua ja ääntelyä. Teokseen valikoitunut musiikki luo erilaisia tunnelmia sekä rytmittävät tanssijoiden liikettä. Musiikkina kuullaan muun muassa Kate Bushia ja White Stripesia. Nina Viitamäen lisäksi lavalla nähdään Satu Rekola. Esitykset KokoTeatterissa 21.-28.8.2021. Lue lisää.

Nina Viitamäen tanssiteos Seinää tuijottavat naiset on kahden tanssijan duetto.
Nina Viitamäen tanssiteos Seinää tuijottavat naiset on kahden tanssijan duetto.

Sarah Kane: 4.48 Psychosis

4.48 Psychosis on brittiläisen näytelmäkirjailijan Sarah Kanen viimeinen näytelmä, jonka hän kirjoitti taistellessaan toistuvien masennusjaksojen kanssa. Näytelmä kertoo sukupuolesta, identiteetistä ja mielenterveysongelmista sekä kommentoi myös masennuslääkkeiden markkinoita ja myyntiä. KokoTeatterin lavalle teoksen tuo ohjaaja Moe Mustafa yhdessä työryhmänsä kanssa. Sarah Kanen moderni klassikko korostaa kokemusta siitä, miten mieli ja keho vajoavat tähän sairauteen. Upea monikielinen ja monimuotoinen työryhmä koostuu äärettömän valovoimaisista ja vahvoista ammattinäyttelijöistä. Lavalla nähdään mm. Sara-Maria Heinonen. Kanen teksti on runollista ja voimakasta. Esitykset KokoTeatterissa 7.-18.9.2021. Lue lisää.

4.48 Psychosis on brittiläisen näytelmäkirjailijan Sarah Kanen viimeinen näytelmä
4.48 Psychosis on brittiläisen näytelmäkirjailijan Sarah Kanen viimeinen näytelmä.

Rutimo Collective: Lemons

Rutimo Collective on hip hopin liikekielestään tunnistettava kollektiivi, joka edistää katutanssilajien esiintulemista esittävien taiteiden lavoilla. Rutimo Collective herättää teoksillaan keskustelua tasa-arvosta tanssilajien sekä sukupuolten välillä ja pohtii vierailijan äänellä hip hop -kulttuuria tuoden näkyväksi ja pohdittavaksi omia etuoikeuksia. Teoksessa Lemons Rutimo Collective syventyy naiseuden tutkimiseen fyysisen kosketuksen kautta. Teos antaa kollektiivin jäsenille mahdollisuuden tutkia omaa suhdettaan cisnaisina hip hop -kulttuuriin sekä kosketukseen ja herättää katsojaa pohtimaan omia oletuksiaan naiseudesta, kehoista ja kosketuksen merkityksestä. Lavalla nähdään tanssijat Huong Hoang, Lilli Huttula, Hanna Kortelainen ja Sini Tuominen. Esitykset KokoTeatterissa 14.-19.9.2021. Lue lisää.

RutimoCollective:Lemons
Rutimo Collective herättää teoksillaan keskustelua tasa-arvosta tanssilajien sekä sukupuolten välillä.

Jouni Bäckström: Supermies

Jouni Bäckströmin (mm. The Fabulous Bäckström Brothers ja Uusi Kipparikvartetti) sooloteos Supermies yhdistelee teatteria, konserttia, klovneriaa sekä fyysistä teatteria. Autofiktioesitys kertoo ruuhkavuosia elävän taiteilijaisän monista rooleista ja niihin liittyvistä kipuiluista. Esityksen teemoina ovat tunneherkän miehen sopimattomuus kapeisiin miehen roolimalleihin, identiteetti, isyys, ulkonäköpaineet sekä suomalaisuus. Esitys on yhdistelmä musiikki- ja klovnerianumeroita, monologia sekä Stand up komiikkaa. Tarinaa rytmittävät barokki-triolle sovitetut länsimaisen populaarimusiikin hittikappaleet 1600-luvulta nykypäivään. Esitys nähdään KokoTeatterissa 27.-28.9.2021. Lue lisää.

Jouni Bäckströmin (mm. The Fabulous Bäckström Brothers ja Uusi Kipparikvartetti) sooloteos Supermies yhdistelee teatteria, konserttia, klovneriaa sekä fyysistä teatteria.
Jouni Bäckströmin sooloteos Supermies yhdistelee teatteria, konserttia, klovneriaa sekä fyysistä teatteria.

Timo Tuominen: Avec Jacques Brel

Kymmenvuotistaipaleen kunniaksi Timo Tuominen saattaa ensi-iltaan uuden Timo Tuominen avec Jacques Brel-esityksen. Ilta sisältää kaikkein kauneimmat ja pakahduttavimmat Brel-mestariteokset sekä useita ravistelevan rosoisia ja hillittömän hauskojakin universaaleja havaintoja meistä ihmisistä ja yhteiskunnasta ympärillämme. Ilta on draamallisempi ja harkitumpi kuin ennen, mutta silti hetkessä elävä “Avec”. Esitykset KokoTeatterissa 6.10.-28.11.2021. Lue lisää.

Timo Tuominen avec Jacques Brel
Timo Tuominen avec Jacques Brel

Mekaaninen Joutsen: Sukupuuttoparatiisi

Sukupuuttoparatiisi on hengästyttävä syvänmerensukellus ja shamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin. Aikuisten nukketeatteriesitys vyöryttää esiin teräviä näkökulmia ajankohtaiseen vapaaehtoisen lapsettomuuden teemaan ja kasvattaa niistä visuaalisen, runollisen ja groteskin maailman. Kaikki näyttää erilaiselta, jos ei ajattele lisääntymisen olevan ihmisen perustehtävä. Käsikirjoittaja Reetta Niemelä on mm. surrealistisista lastenrunoistaan tunnettu sanankäyttäjä, joka jaksaa ihailla maapallon väsymättömiä sankareita, hyönteisiä, pölyttäjiä, mikrobeja ja muita kanssakulkijoita. Esiintyjinä nähdään Merja Pöyhönen, Riina Tikkanen ja Petriikka Pohjanheimo. Esitykset KokoTeatterissa 8.-10.10.2021. Lue lisää.

Sukupuuttoparatiisi on hengästyttävä syvänmerensukellus ja shamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin.
Sukupuuttoparatiisi on hengästyttävä syvänmerensukellus ja shamaanimatka lapsettomuuden arkeen ja myyttiin.

Jenni Janakka: Kuka mun päässä puhuu

Jenni Janakan teatterikiertue tarraa ihmisten pään sisäiseen maailmaan. Milloin se on äitin näkemykset, ystävän letkautukset tai pomon toteamukset, jotka ohjaavat ajatteluamme. Me emme aina edes huomaa ketä kaikkia olkapäillämme istuu ja huutaa ohjeita arjessa vaan kuvittelemme olevamme täysin itsenäisesti vastuussa päätöksistämme. Kuinka meidän härmäinen kulttuuri kaikuu kallossa? Kalevala, Niskavuori, Uuno Turhapuro ja lätkän MM-kullat. Insinöörit, Nokia, Supercell ja kansainvälistyminen – kuka täällä uskaltaa enää olla jöröö kun kaikkien pitää olla dynaamisesti inspiroituneena. Stand uppia, teatteria ja musiikkia. Lavalla kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka ja artisti Sosie. Esitykset KokoTeatterissa 12.-19.10.2021. Lue lisää.

Jenni Janakan teatterikiertue tarraa ihmisten pään sisäiseen maailmaan
Jenni Janakan teatterikiertue tarraa ihmisten pään sisäiseen maailmaan.

Taittuu: Vankilateatteri

KokoTeatteri toimii syksyllä 2021 jo viidettä kertaa kumppanina Taittuu ry:n vankilateatterille. Yhteistyö alkoi vuonna 2011, kun Vanajan vankilan naiset valmistivat kantaesityksen Kuningas Leariin pohjautuen KokoTeatterin silloisiin Unioninkadun tiloihin ohjaajanaan Hannele Martikainen. Taittuu toimii vankilateatterin keinoin syrjäytymistä vastaan ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta. Syksyn 2021 teoksen tekstistä ja työryhmästä ei vielä tiedetä muuta kuin sen, että vangit tulevat Keravan vankilastaEsitykset KokoTeatterissa 25.-27.11.2021. Lue lisää.

KokoTeatteri toimii syksyllä 2021 jo viidettä kertaa kumppanina Taittuu ry:n vankilateatterille.
KokoTeatteri toimii syksyllä 2021 jo viidettä kertaa kumppanina Taittuu ry:n vankilateatterille.

Liput esityksiin ovat myynnissä nyt. Osta heti omasi Tiketin palvelun kautta!

Osta liput

Lue lisää esityksistä