fbpx
KokoTeatteri Hämeentie 3, 00530 Helsinki

LISÄESITYKSET: ensin tuntui tyhjyys kun sydän otettiin pois mutta nyt on kaikki hyvin

30.8.- 8.9. Klo 19:00

Esitykset Koko Teatterissa

  • 30.8. Klo 19:00
  • 31.8. Klo 19:00
  • 1.9. Klo 19:00
Osta lippu

Liput 27 / 19

Englannissa kovassa nosteessa olevan Lucy Kirkwoodin näytelmä it felt empty when the heart went at first but it is alright now sai suomenkielisen kantaesityksensä KokoTeatterissa syksyllä 2015. Esityksestä nähtiin elo/syyskuussa 2016 kolme lisäesitystä kotinäyttämöllä sekä festivaalivierailu Porin Lain§uojattomilla.

Tämä on esitys joka jokaisen pitäisi nähdä.

– Laura Kytölä, NYT liite.

Halaus© Anna Aalto, Heasta

Näytelmä on raadollinen ja toiveikas tarina prostituutioon ajautuneesta nuoresta Dijanasta, hänen toiveistaan ja unelmistaan. Kirkwood haastatteli lukuisia seksityöläisiä näytelmän kirjoitusvaiheessa 2009 ja KokoTeatteri jatkoi samalla linjalla valmistaen esityksen ensi-iltaan keskustelevassa yhteistyössä Pro-tukipisteen kanssa. Pro-tukipiste on seksityöntekijöiden asemaan ja oikeuksiin keskittyvä riippumaton kansalaisjärjestö.

Näytelmän on suomentanut ja ohjannut Anna Veijalainen. Näytelmässä on alkuperäismiehitys, eli Dijanan roolissa nähdään  Anna Andersson, Gloriana Blessing Osemwegie sekä esitysavustajana Sara Ritala.

 

Suomennos ja ohjaus Anna Veijalainen

Lavastus Aili Ojalo

Äänisuunnittelu Juha Tuisku

Pukusuunnittelu Sanja Kangas

Erityisrekvisiitta Sanna Sucksdorff

Valosuunnittelu Jere Kolehmainen

 

Dijana: Anna Andersson

Gloria: Blessing Osemwegie

Lucy Kirkwood: ensin tuntui tyhjyys... kuvassa: Anna Andersson, Blessing Osemwegie kuvaaja: Anna Aalto

Lucy Kirkwood: ensin tuntui tyhjyys… kuvassa: Anna Andersson, Blessing Osemwegie, kuvaaja: Anna Aalto

Otteita kritiikeistä:

”… Anna Veijalainen on suomentanut ja ohjannut kiitetyn englantilaisen näytelmäkirjailijan, kolmekymppisen Lucy Kirkwoodin, tekstin juuri sopivaan aikaan. Se on tarpeellinen puheenvuoro nyt, kun paperittomat ihmiset, ihmiskauppa ja ihmissalakuljetus ovat otsikoissa päivittäin…

…Katsojat siirtyvät esityksessä huoneesta toiseen ja seuraavat Dijanan matkaa Britanniassa yhdenlaisesta vankilasta toiseen. Lavastus toimii hyvin ja pienet tilat korostavat ohjausta, joka tulee iholle. Ohjaus on katsojallekin melkein fyysinen kokemus: veri, hiki ja oksennusta enteilevä kakominen tuodaan lähelle, joskus vain kymmenen sentin päähän. Veijalainen tuo suoraan silmien eteen sen, mistä yleensä haluaisi kääntää katseen pois. Se tekee hyvää meille etuoikeutetuille.”

Seksityöhön pakotettu räpistelee irti Kokoteatterin esityksessä Lucy Kirkwoodin näytelmä ravistelee etuoikeutettuja katsojia 12.9.2015, Maria Pettersson, HELSINGIN SANOMAT

Att leva med hjärtat frånkopplat 12.9.2015, Sonja Mäkelä, HUVUDSTADSBLADET

11845156_10153310942652880_1945854912253664777_o

Otteita blogikirjoituksista:

“Harvoin tuntuu yksikään näytelmä niin iholla kuin KokoTeatterin seksityöläisten arjesta kertova Ensin tuntui tyhjyys kun sydän otettiin pois mutta nyt on kaikki hyvin…” Pessin ja Illusian luona 17.9.2015

“Kaivatessaan eurooppalaista nykydraamaa sietää suunnata katseensa KokoTeatteriin…” Kujerruksia 20.9.2015

 

Lainaus näytelmätekstistä:

 ”… Tänä iltana se olen minä. Tänä iltana mä lennän pois. Ja aamulla mä olen Brightonissa. Lounasaikaan mennessä mä oon löytäny sut. Lounaaksi me syödään sipsejä autossa ja sen jälkeen mä ostan sulle uimapuvun. Voi kun sä voisit kuulla mut Molla Maijaseni. Voi kun sä kuulisit että huomenna mä tuun olemaan sun luona ja mä toivon että sä myös tietäisit että mä oon aina ollu sun kanssa silloinkin kun mä oon ollu pois mä oon aina ollut sun kanssa niin ku öisin kun mä oon heränny enkä oo pystyny nukkuu ja mä aina välillä oon kuullu sun hengityksen ja kaikkia pieniä ääniä mitä sä pidät nukkuessa ja silloin mä pystyn nukkumaan silloin mä nukun koska mä ajattelen että jos mä pystyn kuulemaan sut niin sillon säkin pystyt kuulemaan mut ja koska sä pystyt kuulemaan mut sä tiedät, sä tiedät että mä oon tulossa ja mä oon sanonu tän ennenkin mutta nyt se on totta…”11270560_863275207077516_2898000508952619646_o

 

Lucy Kirkwood on 1984 syntynyt brittiläinen näytelmäkirjailija.

Kirkwoodin oikeuksia valvoo Suomessa Agency North.

Kirkwoodin näytelmiä ovat mm. Royal Court Theatressa kantaesitetty NSFW (not safe for work) sekä lukuisia palkintoja voittanut Chimerica, joka valmistui Almeida Theatren ohjelmistoon. Molemmat näytelmät ovat saaneet ensi-iltansa myös Amerikassa ja niitä esitetään aktiivisesti eurooppalaisilla näyttämöillä.

 

 

 

 

KokoTeatterin esitys on rakennettu kolmeen eri tilaan teatterin sisällä. Paikkoja on rajoitetusti ja suosittelemme varaamaan liput ennakkoon!

 

Lucy Kirkwood: ensin tuntui tyhjyys... kuvassa: Anna Andersson kuvaaja: Anna Aalto

Lucy Kirkwood: ensin tuntui tyhjyys… kuvassa: Anna Andersson kuvaaja: Anna Aalto