fbpx
KokoTeatteri , Helsinki

Pikkurikolliset

16.2. Klo 19:00

Pikkurikolliset on ironialla ja huumorilla sävytetty, paljon tekstiä sisältävä tanssiteos, joka ottaa kantaa nyky-yhteiskunnan tilanteeseen. Se käsittelee tavallisten ihmisten päivittäisiä rikoksia, väkivaltaa, naapurivihaa ja mustasukkaisuutta.

 

Välillä yhteiskunta on ihmiselle kohtuuton ja jotkut meistä ryhtyvätkin käyttäytyä sen mukaisesti. Yksi yrittää kioskiryöstöä vesipistoolilla, toinen murtoa tuuletusluukkuun juuttuen ja kolmas taistelee vodkapullostaan keittiöveitsi tanassa. Kaikki nämä elämänsä antisankarit jäävät poikkeuksetta kiinni – heidät viedään putkaan, jotkut jopa vankilaan. Onko vastassamme yhteiskunnaksi naamioitunut hirviö, joka virkamiehen ja sosiaalityöntekijän äänellä määrää elämämme suunnan?

Pikkurikolliset –esityksen kirjallisen materiaalin aarreaittana ovat toimineet kotimaan pikku-uutiset rötöksistä eri päivälehdissä. Esitykseen sisältyy myös Juha Tervon “Runo, taas” joka on ilmestynyt Huonon kirjallisuuden seuran antologiassa: Mallusjokelainen sielunmaisema ja muuta paskaa (toim. Risto K. Järvinen, Like, 2000).

 

Kantaesitys 16.2.2007

 

Työryhmä:

Koreografia ja käsikirjoitus: Mikko Orpana

Esiintyjät: Sofia Karlsson, Tommi Liski, Heli Meklin ja Mikko Orpana

Valosuunnittelu: Juho Rahijärvi

Musiikki: Åke Denver

Graafinen suunnittelu ja julisteen kuva: Laura Kauppinen

Valokuvaus: Mikko Orpana ja Juho Rahijärvi

Valoassistentti: Joakim Niinivirta

Ääniassistentti: Aapo Markkula

Tuotantoassistentit: Marika Kippola ja Jonne Putkonen

Tuottaja: Isabel González

 

 

Kritiikeistä:

“Energinen tanssi tempaa mukaansa ensitahdeilta. Loistavasti valittu musiikki rytmittää menoa….tanssia oli ilo katsella; jälkimauksi esityksestä jäi rakkaus tätä kummalista, jääräpäistä kansaa kohtaan. Suosittelen.”Anna Kasper/ Verkkolehti Skenet

 

 “Mainion roolin tekee Sofia Karlsson, jonka jätkämäinen ja katu-uskottava kovistyyli sopii muikeasti tähän teokseen. Åke Denverin menevä musiikki pitää meininkiä yllä, mutta ei onnistu peittämään paikoin laahaavaa dramaturgiaa. Herkkupala on discobiisi, johon on sämplätty mukaan ote Frederikin Harva meistä on rautaa -kappaleesta.”Anni Valtonen/ Helsingin Sanomat

 

Tekijöistä:

 

Åke Denver (s. 1973) tunnetaan paremmin Tuomas Rinta-Pannttila nimisenä näyttelijänä joka on työskennellyt useasti myös tanssijana. Rinta-Panttila on tehnyt Mikko Orpanan kanssa yhteistyötä mm. KokoTeatterin esityksissä Firenzen tauti (2004) ja Katso! Eurooppa! (2000).

 

Sofia Karlsson (s. 1978) on ruotsalainen tanssitaiteilija joka on opiskellut sekä Tukholman Danshögskolanissa että Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Sofia Karlsson on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi.

 

Heli Meklin (s. 1976) on suomalainen tanssija-koreografi. Meklinin Routa-ryhmälle koreografioima teos Granny Smith vieraili KokoTeatterissa vuonna 2006.

 “…idén med att via en koreograferad dramaturgi berätta om social utslagenhet, tuffhet och småbrottslighet mycket fyndig. Och i KokoTeaterns uppsättning fungerar detta, trots vissa statiska elemen, utmärkt….”Elisabeth Nordgren / Hufvudstadsbladet