Sara Stridsberg: Pyörre
Ensi-ilta: 7.3. klo 19.
Muut esitykset: 12.3. / 14.3. / 15.3.* / 19.3. / 21.3. / 22.3. / 25.3. / 26.3. / 2.4. / 4.4. / 5.4. / 9.4. / 11.4. / 16.4. Kaikki esitykset klo 19, paitsi tähdellä merkitty * klo 14
Jossain kuoleman jälkeisessä tilassa on Kristina (Fanni Noroila), joka katsoo taaksepäin elämäänsä. Sitä mitä se oli, ja sitä, mitä elämästä tuli ilman häntä. Tässä esityksessä surmattu kertoo oman tarinansa. Kuinka kaikki meni ja miten kaikki jatkui siitä eteenpäin. Esitykset KokoTeatterissa 7.3.-16.4.2025.
“Haluan pääni takaisin, minulla on sitä ikävä”
Olemme nähneet lukemattomia kertoja, kuinka taide- ja populaarikulttuurissa kuvataan väkivaltaa. Uhri on lähes aina nainen. Alaston ruumis rikospaikalla tai tutkimuspöydällä. Olemme todistaneet, kuinka huomion valokeila kääntyy tekijään, murhaajaan. Stridsberg toimii toisin – hän ei välitä murhaajasta, vaan antaa uhrille tilaa kuolemankin jälkeen.
Näytelmässä Kristina katselee elämäänsä lintuperspektiivistä ja sukeltaa salamana välähtävistä muistojen sirpaleista eletyn elämänsä tilanteisiin. Pyörre kertoo kohtaamattomuudesta ja yksinäisyydestä, mutta myös suuresta rakkaudesta ja ihmisistä, jotka kurottautuvat pimeästä kohti valoa.
“En tykkää kuulla nimeäni, se on kuin hyönteisten kuhinaa siinä missä ennen oli sydämeni. Enkä kuitenkaan voi lakata toivomasta että joku sanoisi nimeni, että joku äkkiä sanoisi äiti ja tarkoittaisi minua.”
Stridsbergin inspiraationa toimi 1980-luvulla Ruotsia kuohuttanut tositapahtuma, koko maata järkyttänyt paloittelusurma. Näytelmän alaotsikko on Rakkauden Antarktis revisited (näytelmä kuolleelle naiselle). Se perustuu Stridsbergin romaaniin Kärlekens Antarktis (2018, Albert Bonniers Förlag). Romaani Rakkauden Antarktis on julkaistu Tammen keltaisessa kirjastossa (2019, suom. Outi Menna).
Näytelmän on suomentanut ja ohjaa Helena Kallio. Suomennosta ja tuotantoa tukee Suomen Kulttuurirahaston KokoTeatterille myöntämä Maailma näyttämölle -apuraha. Suomennoksen oikeuksia valvoo Agency North.
Sara Stridsberg kuuluu Ruotsin merkittävimpiin nykykirjailijoihin. Romaanistaan Drömfakulteten (2006) hän sai Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon. Niin raskas on rakkaus on Stridsbergin neljäs romaani ja se toi hänelle neljännen August-ehdokkuuden. Teokselle on myönnetty Ruotsin PEN:in Bernspriset tukholmalaisen kulttuurin ja miljöön ansiokkaasta kuvaamisesta.
Helena Kallio on käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän on myös näyttelijä, kirjailija ja näyttelijälähtöisen feministisen teatterintutkimuksen uranuurtaja. Aikaisemmat Kallion ohjaukset KokoTeatterissa ovat olleet Lipusta revitty tähti (2009), Tanssiva agitaattori (2018), Aktivistinäytelmä 3 (2020) sekä Janoavaiset (2022). Näistä kolme viimeistä ovat olleet myös Kallion käsikirjoittamia.
Suomennos ja ohjaus: Helena Kallio
Rooleissa: Roderick Kabanga, Nelly Kärkkäinen, Fanni Noroila, Ari Numminen, Jani Toivola, Anna Veijalainen, Senna Vodzogbe
Pukusuunnittelu: Kai Salo
Valosuunnittelu: Pietari Salmi
Musiikki: Timo Hirvonen
Ennakkokuvat ja graafinen suunnittelu: Eveliina Lappi
Viestintä ja markkinointi: Sini Salo
Esityksen kesto n. 2h