fbpx
KokoTeatteri , Helsinki

Visible Volumes

16.1. Klo 19:00

KokoTeatterin koreografin, Mikko Orpanan, Visible Volumes -teoksessa tanssijat Katri Soini ja Mikko Orpana tutkivat tilan käsitettä. Visible Volumes rakentaa näyttämöllisiä tiloja, liikkeellisiä tihentymiä ja kurkotuksia unenomaisiin maailmoihin. Teoksessa liike kasvaa musiikiksi, musiikki tilaksi ja tila liikkeeksi. Valot, video ja sellolla ja sähkökitaralla luotu äänimaailma yhdessä tanssin kanssa johdattavat katsojan visuaaliselle tripille, hypnoottiselle matkalle, jolla fyysiset ja henkiset tilat sulautuvat liikkeen kautta yhdeksi.

Teoksen nimen englanninkielisyys johtuu sanan ‘volume’ monimerkityksellisyydestä. Sanalle ei ole suomenkielessä vastaavaa yhtä sanaa, vaikkakin puhekielessä on käytössä lainasana ‘volyymi’, joka jää merkityksissään kuitenkin vajavaiseksi englanninkielisen sanan merkityksiin verrattuna.

“Tilat ovat moninkertaistuneet, jakaantuneet ja erilaistuneet. Nykypäivänä niitä on kaikkia kokoja ja kaikkia laatuja, kaikkiin
käyttötarkoituksiin ja kaikkiin tarpeisiin. Eläminen on siirtymistä tilasta toiseen vältellen kolhuja mahdollisimman hyvin.”
Georges Perec

 

Suomenkielinen kantaesitys 16.1.2009, KokoTeatteri

 

Työryhmä:

Koreografia: Mikko Orpana

Tanssi: Mikko Orpana ja Katri Soini

Musiikki ja sävellys: Anna Grundström (sello) ja
Janne Koivulahti (kitara)

Valo- ja videosuunnittelu: Juho Rahijärvi

Lavastus: Sampo Malin

Valokuvat ja juliste: Cvijeta Miljak

Esitysajo: Jan Fedinger

Tuotantoassistentti: Teemu Seppänen

Tuotanto: KokoTeatteri / Isabel Gonzáles

 

Muut esitykset KokoTeatterissa:

TAMMIKUU 21/23/24/28/31.

HELMIKUU 4/6/7/11/13/14.

Kaikki esitykset klo 19.

Esityksiä muualla:

Oulu 3.12.2009

 

“...Mikko Orpanan teokset heittävät yleensä katsojalle jonkin älyllisen haasteen. Niissä on tekijän voimakas ajatus taustalla ja niissä riittää pureskeltavaa – mutta silti ne ovat suorastaan nautinnollisia, lähes viihteellisiä ja siten katsojalle paras mahdollinen yhdistelmä. Visible Volumes ei tee poikkeusta.”
– Jussi Tossavainen, Helsingin Sanomat, 18.1.2009

“…Se on akateemisen tutkimuksellisesta rakenteestaan huolimatta viihdyttävä ja nautinnollinen kokonaisuus, joka yhdistää tasavertaisesti liikettä, valoa ja musiikkia.

Esitys jättää jälkeensä mukavan mielihyvän hyrinän. Se jakaantuu kolmeentoista osaan, volumeen, joilla kullakin on oma teemansa. Se voi olla liikkeellinen tai tilallinen kuten esim. mittaaminen ja voiman käyttö tai sitten ilmaisullinen kuten vaikkapa koneen arpomat tunnetilat…” 
– Annikki Alku, Uutispäivä Demari, 21.1.2009