top of page
  • Writer's pictureGitta

KokoAgentti Gitta: VALA! - Katri Vala Elää!


Suomalaisen runouden kirkas tähti, kirjailijanimellä Katri Vala (Karin Wadenström) on jättänyt meille sukupolvikertomuksia runojen muodossa elinvuosistaan 1901-1944. Kaukainen puutarha (1924), Sininen ovi (1926), Maan laiturilla (1930), Paluu (1934) Pesäpuu palaa (1942) ovat osa hänen tuotantoaan. Lisäksi useita julkaistuja yksittäisiä runoja, kuten Onnellisten laiva, fantasia keuhkoparantolan hallissa (1928).


KokoTeatterissa Katri Vala Elää! Käsikirjoittajat Hanna Ryti & Célie Orblin ovat herkällä ja intensiivisellä otteella tuoneet taiteilija Valan keskellemme. Hänen kertomus on tullut lihaksi, vereksi, intohimoksi, peloksi, kauhuksi ja toivoksi Sinulle ja minulle, meille. Teatteritiimi on työstänyt huikean produktion, yhteistyöllä, Rytin ohjauksessa. Laura Hänninen on päävastuussa äänialojen suunnittelussa ja toteutuksessakin. Näyttämötyössä Orblin ja Hänninen ilmensivät Valan näkemisestä ja kokemisesta totta. Olin kokonaisuudesta mykistynyt, näytöksen päätyttyä sanaton!


Vala on ollut näkijä ja kokija, hän on sanoittanut ihmisyyden ääriviivoja, kohtaloita, mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia. Löydän teoksesta oman sukuni tunteita ja tapahtumia. Koen samankaltaisuutta. Ajattelen sekä oman elämäni rajallisuutta, että unelmoin myös ikuisuudesta, samanaikaisesti. Käsitykseni yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, ilmiongelmista, oikeudenmukaisuuden kysymyksistä tulevat esityksestä iholleni. Vaivatta näytös istuu nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Puhuttelevia ovat Valan sanat: Varma ei voi olla mistään, ei omasta, eikä ihmiskunnan tulevaisuudesta.


Graffiitein ’modernisoidun’ hautakummun voit löytää Hämeentien puoleisesta rinteestä kivivallista, Katri Valan puistosta, Vilhonvuorelta. KokoTeatterissa kuulet, näet ja koet runoilijan todellisuutta 29.8. saakka.


Elämä on kauhean kaunista! - Vahva suositus!

VALA! Esitykset:

22.8. klo 19

23.8. klo 19

25.8. klo 19

26.8. klo 19

28.8. klo 19

29.8. klo 19

71 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page