top of page
  • Writer's pictureSini Salo

Norminäytelmä hurmasi Tampereen Teatterissa


Norminäytelmän palaute

KokoTeatterissa kantaesitetty supersuosittu Norminäytelmä vieraili syyskuussa 2023 Tampereen Teatterissa. Norminäytelmän kiertueen mahdollistaa Uudet klassikot -rahaston tuki, jonka avulla erityisen suosittujen esitysten elinkaarta päästään pidentämään ja esityksiä pystytään viemään myös kantaesityspaikkakunnan ulkopuolelle. Norminäytelmän esityksiä on neuvoteltu jo useampaan kaupunkiin, ja Tampere oli näistä kiertuepaikoista ensimmäinen.


Tunnelma oli täynnä odotusta ja innostusta


KokoTeatteri on tunnettu omaperäisistä ja ajatuksia herättävistä esityksistään, eikä Marjo Niemen käsikirjoittama ja Anna Veijalaisen ohjaama Norminäytelmä ole poikkeus. Norminäytelmä on teos, joka haastaa yleisön pohtimaan yhteiskunnassa tiedostetusti tai tiedostamatta ylläpidettyjä rakenteita ja olemassa olevia normeja. Erityisesti esityksessä nostetaan esiin sukupuolen ja seksuaalisuuden normeja, mutta herätellään laajemminkin normikriittistä ajattelua.


Esityksessä tarjotaan surrealistisia ja huumorilla höystettyjä tilanteita kuin "joulukalenterin luukkuja", jotka saavat yleisön nauramaan ääneen, mutta samalla herättävät syvällisiä kysymyksiä. Nämä kysymykset pitävät katsojan otteessaan esityksen loppuun saakka. Ehkä - tai ainakin toivottavasti - kysymykset pohdituttavat vielä esityksen jälkeenkin.


Tampereen Teatterin yleisö oli haltioissaan Norminäytelmästä


Esityksen jälkeen teatterin lämpiössä kuului innokasta keskustelua ja palautelomakkeisiin kirjoitettiin kynät sauhuten. Katsojat kertoivat, kuinka ehkä samaistuivat voimakkaasti esityksen henkilöihin tai tilanteisiin, ja kuinka esitys oli saanut heidät pohtimaan omaa suhdettaan normeihin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Norminäytelmän kerrottiin tekevän juuri sen, mitä hyvältä teatteriesitykseltä voi odottaa - se herätti tunteita ja ajatuksia.


Kiitos paljon aivan kaikille palautteiden kirjoittaneille, luimme jokaisen koko työryhmällä ja ajatuksella. Alla vain murto-osa palautteista, joita tuli aivan uskomattoman paljon!


---


"Kiitos upeasta, hauskasta, liikuttavasta ja tärkeästä näytelmästä! Tällainen juuri lesbouteensa heräilevä heteronormeissa iäti kasvanut ja elänyt 35-vuotias löysi niin saatanan paljon näistä hetkistä lohtua ja armoa itselleen. Aivan vitun upeeta. Kiitos!" "Kiitos syksyn piristyksestä. Erittäin voimaannuttava esitys!" "Naiset pussailevat videolla - miltä se tuntuu? Aika helvetin hyvältä. Tällaista onkin saanut odotella näkevänsä teatterin lavalla vain koko ikänsä (61v. ja 63v.). Kiitos!" "Esitys oli ihana. Se oli liikuttava, hauska ja vaikuttava. Jokaisen ihmisen tulisi nähdä tämä näytelmä. Haluaisin, että lapseni näkevät sen."


"Kiitos nuorelta autistiselta sateenkaari-ihmiseltä. Kiitos kuulluksi sekä nähdyksi tulemisen tunteesta." "Jokaikisen ihmisen pitäisi nähdä tämä. Erityisesti kaikkien Jorma-setien. Tätä näytelmää pitäisi esittää kauan."


"Norminäytelmä todellakin sai minut havahtymaan kuinka paljon lähipiirissä ihmetellään ja tuomitaan tiettyjä aiheita. Kiitos herättävästä showsta!"


---


Kiitos Tampereen Teatterille tästä unohtumattomasta vierailusta. Kiitos tamperelainen yleisö. Viiden esityksen vierailun Tampereella näki yhteensä noin 750 katsojaa.


Norminäytelmä jatkaa kohti uusia seikkailuja ja kiertuepaikkakuntaa.


Missä sinä haluat nähdä Norminäytelmän seuraavan kerran?78 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page