Häkkiooppera

Ladies and gentle minds, mina damer och helan går; tervetuloa 2022-luvulle! Jazztanssiteatterin aikakaudelle, jolla tutut tragediat tulkitaan niin verevästi, että yleisö poistuu paikalta riippulentäen. Täällä rakkaus haastaa valtarakenteet ainakin yhden runoesityksen verran. Häkkiooppera on runoromaaniin perustuva tanssiteatteriteos jazztanssista ammentaen. Esitykset KokoTeatterissa 14.-28.9.2022.

Wilma-Emilia Kuosan toinen runoromaani Häkkiooppera käsittelee sitä, mitä tapahtuu rakkaudelle, kun sen eteen laitetaan kalterit. Autofiktiivinen teos paljastaa karun totuuden vangitun lähimmäisen näkökulmasta. Häkkiooppera vie meidät vankilan muurien taa!

Glitter on uusi musta ja vankilankalterit on valettu höyhenpuuhkista. Ensirakkaus törmää todellisuuteen, jota vieraan kulttuurin lait kahlitsevat. Kielimuuri on elohopeaa. Raskaiden aiheiden keskellä nauraminen on elintärkeää. Rakkauden valtatie on laavaa riitelevien kulttuurishokkien alla. Häkkioopperan paljettimyrsky on vihdoin täällä!

Häkkiooppera on narratiivinen jazztanssiteos, joka tulkitsee uuden runoromaanin tragedian. Esitys perustuu Wilma-Emilia Kuosan toiseen runoromaaniin Häkkiooppera (Basam Books). Se johdattaa yleisön pohtimaan sitä, mitä tapahtuu rakkaudelle, kun toinen on vankilassa? Esitys paljastaa karun totuuden vangitun lähimmäisen näkökulmasta. Yleisön aisteja kutitetaan suvaitsevaisuutta tulvilleen monitaiteellisella esityksellä, jossa runo ruumiillistuu jazztanssin keinoin. Tanssiteatteri nyrjäyttää taiteen ja viihteen rajan siitä piittaamatta.

"olet ylinopeussakko
kyllästyneen poliisin käsialalla
hukassa oleva muuttumisloitsu
saippua suihkun lattialla
kukaan ei saa otetta
metsässä kaatuneen puun
tukahdutettu kumahdus
joka särkee
silminnäkijöiden korvissa
aina kun he myöhästyvät ratikasta
kaikkien alueen käärmeiden
muurahaiskeko
varoittava karhukello
ilman kieltä
ahmimiskohtausten huipentuma
salaa vessassa"

Kuva: Jean-Claude Néron

Wilma-Emilia Kuosa, Henry Hanikka & työryhmä TBA

14.9. / 16.9. / 21.9. / 27.9. / 28.9.