top of page

TYTTÖ TULOSSA

KokoTeatterin kevään 2015 uutuusnäytelmä Tyttö tulossa on nuoren irlantilaisen dramaatikon Nancy Harrisin Lontoossa ja New Yorkissa mainetta niiittänyt Our New Girl. Näytelmä on psykologinen trilleri ja se kertoo modernin vanhemmuuden pimeästä puolesta. Suomessa näytelmä nähdään nyt ensimäisen kerran.

KokoTeatterissa 6.2.-25.3.2015.

Tyttö tulossa on näytelmä perheestä, joka elää hyvinvoinnin keskellä. Hazel Robinson (Katja Joutsijoki) on entinen uraohjus, lakinainen, joka on jättänyt nelikymppisenä uutta vauvaa odottaessaan työnsä. Hazelin suhde kahdeksanvuotiaaseen esikoiseen Danieliin (Eetu Alppi / Miku Yli-Tepsa) on vaikea. Hänestä tuntuu koko ajan että lapsessa on jotakin vikaa. On häiriökäyttäytymistä, muistutuksia koulusta. Perheen isä Richard (Sesa Lehto) tekee Haitissa hyväntekeväisyystyötä plastiikkakirurgina ja on työnsä puolesta paljon poissa. Kun Hazel pyytää mieheltään apua kotiin, palkkaa Richard hänelle lastenhoitajan, Annien (Nelly Hristova). Annie on tarmokas kolmekymppinen nainen, joka paneutuu työhönsä hartaudella. Ehkä liikaakin. Apu on tarpeen, mutta mikä on liikaa?

Nyt kun Hazel joutuu pysähtymään, olemaan kotona, perheensä kanssa, itsensä kanssa, uutta vauvaa odottaen – tulevaisuus suorastaan kammottaa häntä. Onko koti Hazelin ansa, häkki ja vankila? Vai onko oman itsensä kohtaaminen sittenkin se pihvi, joka tässä pitäisi pureskella. Eikä kukaan ole pakottanut Hazelia jäämään kotiin, kotiäitiys on juuri sitä, mitä Hazel on halunnut. Mutta silti. Tässäkö se nyt on, neljänkympin kriisi ja vielä vauva tulossa? Entä miksi kolmekymppinen Annie tekee edelleen parikymppisten lastenhoitajapestejä? Onko syynä lama ja työpaikkojen vähyys vai mikä ajaa naisen kauas kotiseudultaan vieraiden ihmisten kotiin? Erityislaatuisella päättäväisyydellä Annie ryhtyykin asettumaan taloksi ja tutustumaan perheeseen.

Esitys katsoo hetkittäin maailmaa myös lapsen näkökulmasta, vähän alaviistosta, kulmasta jossa varjot kasvavat helposti liian pitkiksi ja keittiöveitset välähtelevät erikoisen kirkkaina. Aikuista se tuijottaa suoraan silmiin ja kysyy: mikä vanhemmuudessa on niin ihmeellisen vaikeaa?


Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Agency North.
Our New Girl on kantaesitetty Bush Theatressa Lontoossa keväällä 2012.
Our New Girl on palkittu Evening Standardin ‘Most Promising Playwright Award’lla 2013.
Our New Girl sai New Yorkin ensi-iltansa kesäkuussa 2014 Atlantic Theatre Companyssa.


Arvioita:
“…Itse tekstissä leikitellään odotuksilla. On jopa kliseitä, kuten irlantilaisnaisen lapsuus kuusilapsisessa perheessä ja alkoholisoitunut isä. Odotuksia kuitenkin myös keikautetaan päälaelleen. Juuri kun katsoja epäilee tietävänsä, kenen puolelle asettua tai mitä joku henkilöistä suunnittelee, seuraava hetki yllättää. Itse esityksessä iso osa muutoksista on hienovireisiä, ja ne on luotu upeasti herkällä näyttelijäntyöllä, näyttelijöiden asemoinnilla sekä valo- ja äänitekniikalla…” Skenet 12.2.2015 Tiina Vanhanen

Työryhmä:
Suomennos ja ohjaus: Anna Veijalainen
Lavastus: Jenni Juurinen
Pukusuunnittelu: Sanja Kangas
Valosuunnittelu: Jere Kolehmainen
Äänisuunnittelu: Juha Tuisku
Roolit ja näyttelijät:
Hazel: Katja Joutsijoki
Annie: Nelly Hristova
Richard: Sesa Lehto
Daniel: Eetu Alppi / Miku Yli-Tepsa

Suomalainen kantaesitys 6.2.2015 klo 19
Muut esitykset 10.2. / 11.2. / 13.2. / 17.2. / 18.2. / 20.2. / 24.2. / 25.2. / 27.2. / 3.3. / 4.3. / 6.3. / 10.3. / 11.3. / 17.3. / 18.3. / 20.3. / 24.3. / 25.3.2015 klo 19

bottom of page