top of page

HIGH HEELS SOCIETY

Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista; Niistä on pienet tytöt tehty! Entä mistä on isot tytöt tehty? Piikkikorkosaappaista, Chanelin hajuvedestä, lääkkeistä, viinasta ja silikoni-implanteista; Niistäkö on isot tytöt tehty? KokoTeatterissa 19.9.-19.11.2008.

Sofi Oksasen kirjoittamien ja Maija Kaunismaan säveltämien laulujen ympärille rakennettu nykyteatteriteos High Heels Society maalaa lyhyin, terävin vedoin kauniin, pysäyttävän kuvan suomalaisen naisen tilasta nyky-yhteiskunnan vaatimusten ja omien toiveidensa puristuksessa.

Suorasanainen Sofi Oksanen katsoo sanoituksissaan yhteiskuntaluokkien kerrosten läpi ja taluttaa esiin naisia, jotka tavallisesti jäävät piiloon erilaisten julkisivujen taakse. Näiden naisten paikka on hienostoasunnoissa ja aamuyön taksijonoissa, nyrkin ja hellan tai etkojen ja jatkojen välissä. Heidät nähdään läheltä, silmästä silmään, läpi meikkien ja lööppien – eivätkä he kaikki suinkaan tyydy olemaan hiljaa.

Lavalla nähtävät voimanaiset Maija Kaunismaa, Sofi Oksanen ja Anna Veijalainen pohtivat naisena olemisen vaikeutta ja laittavat samalla itsensä rohkeasti peliin, tuoden vahvan ironisella tavalla tarkasteltavaksi paitsi naiseuden vaatimukset, myös omat elämänsä. Kun näistä aineksista lähdetään keittelemään, on illalliseksi luvassa takuulla kaunis ja puhutteleva kattaus – ruokalaji, jonka tie vie suoraan sydämeen.


Kritiikeistä:

“Veijalaisen fyysisestikin musikaalinen ilmaisu, videot, sävellykset ja sisäistetty, tässä ajassa elävä teksti liudentavat onnistuneesti teatterin eri osa-alueiden rajoja kohti kokonaisvaltaista esittämistä. Veijalaisen räjähtävä energia, Kaunismaan herkkä humoristisuus ja Oksasen introvertti älykkyys luovat jännitteisyydessään stimuloivan yhdistelmän, joka sisältää suorastaan pysähdyttävän paljon voimaa.”
-Maria Säkö / Verkkolehti Uusisuomi Naisia menestyksen kääntöpuolelta Julkaistu 22.9.2008

“High Heels Society ei ole varsinaisesti draamallinen esitys, pikemminkin eräänlainen kabareemainen puhutteleva happening. Eri tyylilajien yhdistely, improvisoinnin tuntu, yleisön suora puhuttelu ja komea musiikki tekevät siitä nautittavaa ja raikasta, uutta teatteria.”
-Martti Mäkelä / Verkkolehti Skenet Anna Veijalainen, Maija Kaunismaa ja Sofi Oksanen revittävät KokoTeatterin uutuudessa Julkaistu 25.9.2008

“Sofi Oksasen teksteiltä ei voi odottaakaan muuta kuin räväkkää sieluun, sydämeen ja ihon alle menevää tykitystä. High Heels Society –esityksessä Oksanen loistaa runoilijana. KokoTeatteri lahjakas muusikko Maija Kaunismaa on säveltänyt Oksasen sanoitukset, joita hän pianistin roolin lisäksi tulkitsee yhdessä multilahjakkaan Anna Veijalaisen kanssa.”
-Päivi Arvonen / Verkkojulkaisu toisinsanoen.fi

“KokoTeatterin High Heels Society on joka tapauksessa sekametelisoppa, jonka tällainen sukupuolivammainenkin lusikoi nöyrästi loppuun asti. Irvistellä ei tarvitse, mutta nauraa saa sitäkin enemmän. High Heels Societyn ainoa vika on oikeastaan siinä, että siitä on kovin vähän näytöksiä.”
-Matti Saarela / Etelä-Saimaa High Heels Society Julkaistu 20.11.2008

“Dokumenttipätkä, joka kertoo Anskin yrityksestä olla viikon prinsessa, kirvoittaa katsojissa makoisimmat naurut. Kirjailija Sofi Oksasen näyttelijänlahjoista ei saa täyttä varmuutta, sillä Oksanen toimii pikemminkin esityksen juontajana. Esityksessä onkin aistittavissa lievää talkshowmaisuutta, joka toisaalta sopii hyvin tähän kolmen naisen revyyseen.”
-Taina Latvala / Helsingin Sanomat

“Maija Kaunismaan musiikki on erinomaista niin ballaadeissa kuin äänen volyymia vaativissa lauluissa joiden sanoitukset ovat Sofi Oksasen kirjoittamia tarinoita. Jos levynä sais, ostaisin heti! Anna Veijalaisen näyttelijän ja laulajan taidoissa on rehevyyttä ja voimaa, Prinsessapäiväkirjan kekseliäisyys lähentelee jo nerokkuutta ja turvallisen taitava näytteleminen ja esiintyminen vapauttaa katsojan kiinnittämään huomion sanottavaan.”
-Maija Kääntä / Verkkojulkaisu Helsingin Yliopisto, intranet

“Esitys on kuin löyhän tutkimusryhmän sosiologiaprojektin loppuraportti, jossa pianolla säestetyt laulut, pienoisesitelmät ja esiintyjien omaa elämää dokumentoivat puheenvuorot vuorottelevat. Toisin kuin sosiologiset raportit, KokoTeatteri onnistuu yllättämään katsojansa ja viekottelee hänet näkemään esittämiään teemoja omassa elämässään.”
-J.R Leskinen / Kauppalehti

“…Veijalainen och Kaunismaa som sköter tonshowen tvivlar inte ett ögonblick på sitt uppdrag. I blonda plastperuker (?) och stulna guldskor drar de tillsammans av en föreställning som får kvällstidningarna att blekna. Och det är förbaskat skönt att se hur självklart och spontant de här kvinnorna rör sig på scenen. Också Oksanen – med sin enda min och tio centimeters klackar – sitter med på ett hörn och lyckas till och med vara rolig. Hennes enkla låttexter river i skinnet. Exempel: Hon hade fel kjol, därför hände det…” Prinsessornas dagbok Andrea Svanbäck, HBL, 20.9.2008

Työryhmä:
Käsikirjoitus, ohjaus ja lavalla:
Maija Kaunismaa
Sofi Oksanen
Anna Veijalainen
Laulujen sanoitus: Sofi Oksanen
Laulujen sävellys: Maija Kaunismaa
Visuaalinen suunnittelu: Juho Rahijärvi
Teksti, videokoosteet ja dramaturgia: työryhmä
Valokuvat ja graafinen suunnittelu: Cvijeta Miljak

Kotimainen kantaesitys 19.9.2008 klo 19
Muut esitykset 24.9. / 27.9. / 1.10. / 4.10. / 8.10. / 11.10. / 15.10. / 18.10. / 22.10. / 25.10. / 1.11. / 7.11. / 14.11. / 15.11. / 18.11. / 19.11.2008 klo 19
Esitys jatkaa KokoTeatterin ohjelmistossa tammikuussa 2009.

Vierailut:
Kajaanin runoviikot 2.7.2009 klo 19, Kouta-sali
Tampereen teatterikesä 5.8.2009 klo 19, teatteriteltta
Lisäksi esityksen ennakkopaloja tarjoiltiin kuulolle Lain§uojattomat -festivaaleilla 2008 Porissa ennen ensi-iltaa.

bottom of page