top of page

KIVI

”KIVI” on Johannes Korpijaakon ylistetty ja palkittu monologiesitys Aleksis Kiven viimeisestä vuorokaudesta, jonka riennossa murtunut kansallishumoristi tekee tiliä elämästään ja kirjailijakohtalostaan. Esitys on rakkaudenosoitus Kiven runoudelle ja elinvoimalle, tribuutti suomalaisen teatterin ja kirjallisuuden kivijalalle. KokoTeatterissa 11.3.-3.4.2014.

Hannu Mäkelän romaanin on dramatisoinut ja näyttämölle ohjannut Samuli Reunanen, jonka Kivi-yhteistyö Johannes Korpijaakon kanssa sai alkunsa jo vuonna 2002 Kajaanin kaupunginteatterissa ensi-iltansa saaneessa, yleisön rakastamassa ”Nummisuutarit” -tulkinnassa.

Vuosi 2014 on Aleksis Kiven juhlavuosi.


Esityksen kesto 1,5 h – ei väliaikaa

Esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner


Kritiikkejä:

“…Korpijaakko on erinomainen, taitava näyttelijä. Notkeassa varressa on energiaa ja paloa kuin pienessä voimalassa. Jo se, että vetäisee yli puolentoista tunnin erittäin fyysisen monologin tuosta vaan, on komea suoritus sinänsä. Mutta etenkin se, että Korpijaakko on omaksunut täydellisesti Kiven kielen, joka soljuu kauniina ja vaivattomana, herättää kunnioitusta. Hänen tulkintansa on hyvin dynaamista ja tarkasti nyansoitua. Tulkinta venyy herkästä läsnäolosta lapsenmieliseen intoon, välillä raivokkaaseen uhoon huumoriakaan unohtamatta: Nopeasti vaihtuvissa karrikoiduissa hahmoissa olin näkevinäni vilauksen Veikko Sinisalon irvileukaa ja viirusilmiä…”

Skenet, Martti Mäkelä

“…Korpijaakko on armoitettu Kivi-tulkki ja Kiven hänelle dramatisoinut ja ohjannut Samuli Reunanen tietää sen. Näyttelijälle annetaan tilaa tehdä monologista suurta näyttelijänteatteria ja tribuutti Kivelle. Hän vangitsee yleisön vahvalla fyysisellä ilmaisulla, sanoja rakastavalla, raadollisuudenkin keskellä kohotetulla puheella. Hänessä on kovia kokeneen miehen katkeruutta, jossa kaikesta huolimatta pilkistelee lapsenomainen, runoilijan kuriton sielu. Kiven teosten kanssa täytyy elää, jotta tällainen esitys voi syntyä…”

Helsingin Sanomat, Maria Säkö

Työryhmä:
Dramatisointi ja ohjaus: SAMULI REUNANEN
Roolissa: JOHANNES KORPIJAAKKO

Esitykset 11.3. / 13.3. / 25.3. / 1.4. / 3.4.2014 klo 19

bottom of page