top of page

KUMMAN KALAN PALOJA

Kumman kalan paloja on tanssiesitys arjen surrealismista. Esityksen maailma pakenee naturalismia heittäytymättä kuitenkaan täysin abstraktiksi. Näyttämöllä seikkailee absurdeja hahmoja unenomaisissa tilanteissa, aikaa ja paikkaa vaihtaen. KokoTeatterissa 8.12.2007.

Teoksen ovat luoneet koreografi Reetta-Kaisa Pirhonen ja valosuunnittelija William Iles, jotka ovat jo usean vuoden ajan tehneet yhteistyötä, mutta ohjaavat nyt ensimmäistä kertaa yhdessä esityksen.

Reetta-Kaisa Pirhonen tunnetaan mm. Tanssiryhmä Tsuumin koreografina, jonka lämminhenkiset esitykset yhdistävät nyky- ja kansantanssia, korostaen yhteisöllisyyttä ja persoonallisia esintyjiä. William Iles on herättänyt kiinnostusta suomalaisen teatterin ja nykytanssin kentällä niin valo- ja videosuunnittelijana kuin tanssivideo-ohjaajanakin.

Teoksen musiikin säveltää kansanmusiikin ja esitystaiteen parissa työskennellyt muusikko ja äänisuunnittelija Hannu Oskala.

Kumman kalan paloja esiintyjäkaarti on erityisen mielenkiintoinen. Tällä hetkellä tanssinkentällä halutuimpien nuorten lahjakkuuksien Eero Vesterisen ja Esete Sutisen kanssa tanssii jo pitkän ja kiitetyn uran tehnyt taiteilijaprofessori, koreografi ja tanssija Alpo Aaltokoski.


Kritiikeistä:

“Hannu Oksala on suunnitellut taustapuheesta koostuvan äänimaiseman ja säveltänyt jousikvartetille ja haitarille musiikin, joka paljolti kuvastaa soittimien karaktääriä. Tanssijaksot vaihtelevat tunnelman mukaisesti. Alpo Aaltokoski ja Eero Vesterinen tanssivat soolonsa peruslukemilla. Tanssin elävyys jää aika lailla Esete Sutisen kontolle. Hän on ihana tanssija, jonka keho ja kasvot elävät esiintyessä. Hän on kevyt ja hento, mutta onneksi karisma ei ole henkilön koosta kiinni!” -Auli Räsänen / Helsingin Sanomat

“Ensimmäinen assosiaatio, joka esityksestä nousee mieleen on rentous ja hyvä olo. Tämä työryhmä on kasaantunut selvästi täysin omasta halustaan ja työprosessin lähtökohtana on ollut ruokkia tasapuolisesti ideoillaan toinen toistaan. Lopputulota ei ole lyöty ennalta lukkoon, vaan on uskallettu katsoa mihin päädytään.” -Annikki Alku / Uutispäivä Demari

“William Ilesin visuaalinen suunnittelu hyödyntää hyvi sekä teatteritilan omia pintoja että muita materiaaleja. Pystyyn nostettu valkoinen kylpyamme takaseinällä ja toisen sivustan hopeisena aaltoileva nauhaverho ovat kuin jostakin 1920-luvun teoksesta. Valaistus vaihtelee paljastavasta peittävään, valokäytävistä kaiken läpäisevään kirkkauteen. Teoksen visuaalinen ilme on pikemminkin karu kuin runsas, mutta silti äärettömän rikas. Sama pätee koko teoksen konseptiin.” -Kaisa Kurikka / Turun Sanomat

“Tanssijoiden työ ja musiikki saivat aikaan uneliaan ja herkän tunnelman esitykseen ja sitä korostankin kyseisen esityksen vahvuutena. Ehkä teoksen surrealistisuus jätti kokemukseni kuitenkin katsojana hieman ontoksi. Hetkittäin syntyi assosiaatioita omista unikokemuksista tai joskus nähdyistä kuvista, mutta en kyennyt löytämään niistä yhteyttä esityksen tilanteisiin. Esitys pysyi esityksenä ja tiettynä tunnelmana, mutta ei siirtynyt omiin tuntemuksiini. En puhu nyt tarpeesta ymmärtää tai analysoida sen tarkoitusta, vaan halusta tarttua kiinni johonkin tuntemukseen tai sisältöön, josta voisi syntyä oivallus.” -Heini Tuoresmäki / Verkkojulkaisu Liikekieli.com


Tekijöistä:

Reetta-Kaisa Pirhonen (s. 1976) on kansantanssia ja nykytanssia yhteen sulauttava ja uudistava tanssija-koreografi. Pirhonen on työskennellyt pitkään kansantanssiryhmä Tsuumin riveissä paitsi tanssijana ja kreografina, myös muusikkona. Pirhonen, nykyiseltä nimeltään Iles, oli Finland Festivalsin Vuoden nuori taiteilija vuonna 2006.

Alpo Aaltokoski (s. 1958) on Taiteen keskustoimikunnan nimittämä taiteilijaprofessori ja kansainvälisesti merkittävä suomalainen tanssija-koreografi. Aaltokosken lukuisat teokset ovat nykytanssimme merkkipaaluja. Aaltokosken uraan ovat kuuluneet läheisesti myös opetustehtävät sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen kulttuuri- ja taidepolitiikan saralla.

Työryhmä:
Konsepti ja ohjaus: Reetta-Kaisa Pirhonen ja William Iles
Koreografia: Reetta-Kaisa Pirhonen
Tanssijat: Alpo Aaltokoski, Esete Sutinen ja Eero Vesterinen
Visualisointi: William Iles
Sävellys ja äänisuunnittelu: Hannu Oskala
Muusikot ääninauhalla: Inka Eerola (viulu), Laura Airola (viulu), Sanna Helen (alttoviulu), Marion Göbel (sello) ja Hannu Oskala (haitari)
Valokuvaus: Eddie Iles
Valoassistentti: Heli Pajula
Tuottaja: Isabel González

Esitys on työryhmän ja KokoTeatterin yhteistuotanto

Kantaesitys 8.12.2007 klo 19

bottom of page