top of page

LUKSUSMUIJAT

Luksusmuijat on mustan humoristinen pamflettinäytelmä, joka naulaa ikkunaan tylyt teesit naiseudesta: raiskaus, häpeä, alkoholismi, oikeus, väkivalta, syrjäytyminen, vitutus, ihmisarvo, itsemurha… Luksusmuija ei suotta säästele sanojaan eikä pyydä puheenvuoroa, vaan ottaa oman paikkansa ja vetelee yhteiskuntaa kylmillä tosiasioilla suoraan päin näköä. KokoTeatterissa 12.2.-2.4.2010.

”Mua vituttaa, et mä en osaa sanoo ei. Mua vituttaa, et on niin paljon sellasii asioita, mitä pitää naisena hävetä. Mua vituttaa se, et mä en voi pysähtyä autoa ajaessa levikkeelle pimeellä vaikka on ihan sairaan kova pissahätä, ku siellä on aina rekkoja ja rekkamiehiä, ja mä joudun pelkäämään, ylipäätään ajattelemaan niitä ihan sen takia et mä oon nainen. Ja mua vituttaa, etten mä saa ikinä juoda viinaa niin paljon ku huvittaa, kadota viikoksi ja soittaa kotiin, että älkää vittu kyselkö missä mä oon.”

Luksusmuijat on mustan humoristinen pamflettinäytelmä, joka naulaa ikkunaan tylyt teesit naiseudesta: Raiskaus, häpeä, alkoholismi, oikeus, väkivalta, syrjäytyminen, vitutus, ihmisarvo, itsemurha. Luksusmuija ei säästelee sanojaan eikä pyydä puheenvuoroa, vaan ottaa itse oman paikkansa ja vetelee yhteiskuntaa kylmillä tosiasioilla suoraan päin näköä.

”Oliko se raiskaus, hyväksikäyttö, vai ‘normaalia’ seksiä poikaystävän kanssa? Yks kaveri sano mulle et jokaisen naisen eteen tulee tollasia hetkiä, et joutuu suostumaan seksiin vaik ei haluiskaa, et pitäis vaa unohtaa ja jatkaa eteenpäin. Mä en ole aiemmin ehjä ennenkun sä olet vastannut mulle teostas. Ja mä lupaan sulle, että sä tulet siitä vastaamaan. Ennemmin tai myöhemmin.”


Esitys sisältää voimakkaita kohtauksia naisen elämästä, eikä sen vuoksi sovellu alle 18-vuotiaille katsojille.


“…Tässä esityksessä jokaisen ruman sanan takaa löytyy harkittu näkökulma jokapäiväiseen todellisuuteemme. Luksusmuijat on laatuteatteria, jossa kaksi lavaläsnäololtaan vahvaa näyttelijää tekee hienon roolityön napakan käsikirjoituksen ja ohjauksen pohjalta…”

“…Pippuriset Veijalainen ja Flink panevat itsensä ja kehonsa esityksessä rohkeasti likoon. He polemisoivat liikekielellään pornografis-kaupallista tapaa näyttää nainen ja katsoa naista. KokoTeatterin esityksille tyypillisesti he myös laulavat…”

– Laura Kimari, Skenet 18.2.2010

“…Harvemmin esitys alkaa yhtä brutaalisti ja provosoivasti kuin Luksusmuijat. Lähtökohdiltaan kärkevä esitys on eräänlainen pamflettinäytelmä naisen paikasta raaistuneessa yhteiskunnassa, jossa väkivallan tekijänä on yleensä mies. Esityksessä luetaan tuoreita uutisia naisten pahoinpitelyistä. Jotkut niistä ovat täysin silmittömiä, jotkut kuulostavat arkipäiväisiltä. Tähänkö olemme tottuneet?” – Touko Kauppinen, Helsingin Sanomat 14.2.2010

Työryhmä:
Käsikirjoitus: Pinja Flink, Sesa Lehto, Anna Veijalainen
Ohjaus: Sesa Lehto
Rooleissa: Pinja Flink ja Anna Veijalainen
Valosuunnittelu: Mirva Jantunen
Musiikki: Timo Hirvonen
Tekniikka: Joonas Genral
Valokuvat ja graafinen suunnittelu: Cvijeta Miljak

Kantaesitys 12.2.2010 klo 19
Muut esitykset 17.2. / 19.2. / 20.2. / 24.2. / 26.2. / 3.3. / 5.3. / 10.3. / 12.3. / 13.3. / 17.3. / 19.3. / 20.3. / 24.3. / 26.3. / 27.3. / 31.3. / 1.4. / 2.4.2010

Festivaaliesitykset:
Lainsuojattomat
pe 3.9.2010 klo 18.30 Porin Teatteri, pieni näyttämö
la 4.9.2010 klo 19.00 Porin Teatteri, pieni näyttämö

bottom of page