top of page

NEEKERI VAI KOIRAT

Neekeri vai koirat on ranskalaisen Bernard-Marie Koltésin näytelmä, jonka KokoTeatterille on sovittanut ja ohjannut Raija-Sinikka Rantala. KokoTeatterissa 5.3.-7.4.2004.

Bernard-Marie Koltèsin näytelmä Neekeri vai koirat pureutuu riistoon ja alistamiseen. Neljän ihmisen ja koiran kautta Koltes väläyttää maailman mittaisia kuvia alistamisesta, riistosta, herruudesta ja kapinasta.
Afrikka ja Eurooppa kohtaavat yhden yön mittaisessa ottelussa, jonka erät eivät ratkea ilman väkivaltaa.

Näytelmä tapahtuu työmaa-alueella, jossa ranskalaiset ovat olleet rakentamassa siltoja ja teitä. Rahat ovat loppuneet kesken, eikä puolitekoisen sillan juurella ole enää jäljellä kuin rakennustyömaan sulkemistoimet ja kaksi ranskalaista miestä. Heistä vanhempi, Horn, suunnittelee järjestävänsä töiden loppumisen kunniaksi ilotulituksen ja jäävänsä sitten eläkkeelle. Paikalle saapuu myös Alboury, joka kantaa wolof-kansan muinaisen kuninkaan nimeä. Hän on tullut hakemaan työmaalla kuolleen veljensä ruumista, jotta heimo saisi haudata sen. Ruumista ei löydy, mutta yön mittaan kuoriutuu esiin kuolinsyy. Syyllinenkin paljastuu vähä vähältä, kun ajattelutavat, ihmisten väliset sidonnaisuudet ja maailmankatsomukset törmäävät toisiinsa.

Työryhmä:
Ohjaus, sovitus, ja skenografia: Raija-Sinikka Rantala
Esiintyjät: Henry Hanikka, Tapio Liinoja, Oskari Perkki, Anna Veijalainen
Esitysavustajat: Kati Solehmainen ja Sami Salonen
Koreografia: Merja Snellman
Valosuunnittelu: Helena Roivainen
Äänisuunnittelu: Johannes Kuorikoski
Maskeeraaja: Minna-Karoliina Heino
Tekniikka: Mirva Jantunen ja Sami Salonen
Graafinen suunnittelu: Kinttu Koipijärvi
Valokuvaaja: Kai Sinervo
Tuottaja: Isabel González

Sovituksen suomenkielinen kantaesitys 5.3.2004 klo 19
Muut esitykset 9.3. / 11.3. / 12.3. / 13.3. / 16.3. / 17.3. / 19.3. / 21.3. / 23.3. / 24.3. / 26.3. / 27.3. / 30.3. / 1.4. / 2.4. / 3.4. / 6.4. / 7.4.2004 klo 19

bottom of page