top of page

Pikkuveli – Väikevend

Pikkuveli – Väikevend on toinen osa esitystrilogiasta, joka tarkastelee sotien aikana tehtyjen ratkaisujen näkymistä nykypäivänä. Espoon Kaupunginteatterissa syksyllä 2017 kantaesityksensä saaneen Isän jälki -monologin keskiössä olivat sukupolvien yli siirtyvät henkiset taakat ja niiden ilmeneminen tämän päivän nuorten ihmisten arjessa. KokoTeatterissa keväällä nähtävä esitys tarkastelee suomalaisen sotavangin Erkin elämänvaiheiden läpi yksilön identiteettiä, minäkuvaa sekä ulkopuolisuutta vieraassa kulttuurissa. Esitykset KokoTeatterissa 4.-16.4.2023.

”Pikkuveli-Väikevend peilaa historian tapahtumien ja ihmiskohtaloiden kautta eurooppalaista nykyhetkeä sekä sielunmaisemaa. Se kuvaa pakolaisuuden henkistä taakkaa ja sodan hajottamaa kansallista identiteettiä.”

Pikkuveli on näytelmä kadotetun identiteetin etsimisestä. Se pohtii kysymystä, saako ja voiko varastetun elämän ottaa itselleen takaisin.

Näytelmän pääosassa on suomalainen sotavanki Erkki, joka elää Neuvostovirossa muutaman kymmenen kilometrin päässä Helsingistä. Hän on vapautunut Neuvostoliiton sotavankeudesta, mutta ei jostain syystä uskalla mennä takaisin Suomeen. Hän tuntee itsensä ulkopuoliseksi ollessaan sekä suomalaisena Tallinnassa, että myös ulkopuolisena suhteessa entiseen kotimaahansa Suomeen.

Näytelmä käsittelee yksilön identiteettiä, ulkopuolisuutta vieraassa kulttuurissa. Se kuvaa rohkeasti myös sitä, kuinka valtakoneisto käyttää yksilöitä totalitäärisessä yhteiskunnassa hyväkseen ja tutkii pienten kansojen kohtaloa suuren ja imperialistisesti ajattelevan ison naapurimaan vieressä sekä sen sisällä.

Näytelmässä käytetään eestin, suomen ja venäjän kieliä ja sen vieraalla kielellä puhuttu osuus on tekstitetty suomeksi.

Teksti Riku J. Korhonen
Ohjaus: Riku J. Korhonen ja työryhmä
Ohjauksen konsultointi: Samuli Reunanen
Äänisuunnittelu Juuso Voltti
Lavalla Timo Teern ja Riku J. Korhonen

Esitykset 4.4. / 11.4.* / 15.4. / 16.4. klo 14
Esitykset klo 19, ellei toisin mainita

* 11.4. esityksen jälkeen on mahdollista jäädä keskustelemaan esityksestä yleisötyöntekijän kanssa.

bottom of page