top of page
  • Writer's pictureGitta

KokoAgentti Gitta: Sadinmaan rippikoulu - ensi kerralla sitten!


Lähtökohtaisesti minun ei pitänyt mainostaa Kirkko ja Kaupunki lehteä, mutta näin tässä nyt sitten kävi. Sain nimittäin sen julkaisemasta Mitä Helvettiä - Puhetta Raamatusta ja sen vierestä podcastista rohkeutta, oikeastaan luvan ja oikeuden, oikeutuksen kompata myös Sadinmaan rippikoulua. - Metaforat todella ovat muutoksessa! Saa puhua! Ei tarvitse hävetä, eikä pelätä!


Eläydyin väkevästi kirjoittaja, pappi Kai Sadinmaan elämänkulkuun, seurasin kiinteästi sen käännekohtia, kokemuksia uskosta, ja suhdetta valtakirkkoon. - Oman tien löytäminen hänellä ei ole ollut helppoa, mutta oma ja vaivanarvoinen. Esityksen perusteella koen, tapahtumat hänen kohdalla ovat toteutuneet meidän kaikkien ja tulevaisuuden muutosten tähden.


Isot rakenteelliset muutokset, kuten meneillään olevat tapahtumat kirkoissa sekä uskonto- tai elämänkatsomustiedon opetuksessa ovat edeltäneet ja edeltävät useita alas painettuja. Ev.lut. kirkon yksi keskeinen kärkihanke on Millenniaalien kirkko - kulttuuriset muutokset ja kristillinen usko. Lisäksi HS 17.1.2023 pääkirjoituksessaan viittaa Piispa Mari Leppäsen näkemykseen perusopetuksen katsomusaineiden kehittämisen puolesta. Niin ikään opetusministeri Li Andersson valottaa näkökulmia eri uskontojen yhteisopetuksen puolesta monikulttuurisuuden perusteella. Sittemmin asiaan ovat ottaneet kantaa myös eri kirkot ja uskonnot, puolesta ja vastaan.


Itselläni on luettavien kirjojen pinossa Mikä mieli uskonnoissa? joka on tällä hetkellä toiseksi alinna. Lukupinon alimmaksi on ajautunut paperiin ja nauhaan kääritty itselleni lahjaksi ostamani kirja Ylivieskan uuden kirkon rakennuksen vaiheista. Pinon päällimmäisenä ovat uudet Nobel, Finlandia, ehdokkaat ja muita aktiivisessa luennassa olevia uutuuskirjoja.


Olen siis ’uskis’, kuten tyttäreni asian ilmaisee, ja tarkoittaa minulle hartaita sekä harmonisia hetkiä, jotka hoitavat sisintäni. Itselleni selitän, uskonto on sivistystä, siksi se on minulle tärkeä. Kirkoista ja uskonnoista, erityisesti niiden rukouksista ja musiikista saan elämääni mielekkyyttä. Luen ja kuuntelen poimintoja useista lähteistä. Minulla on kuitenkin ns. evlutkotikirkko.


Tiesitkö, minulla on myös kesken jääneet teologian opinnot, ei siksi, kuten ystäväni arvioi: ”Miten sinusta voi tulla pappi kun kiroilet?, vaan koska aika ei antanut myöden ja gradun tekemisessä oli sen verran paljon vastatuulta, että jätin homman kesken.


Että tiedät mistä kumpuavat ajatukseni ja ristiriitaisuutenikin. Pelkäsin jos joudun kuuntelemaan Sadinmaalta sellaista, joka on etiikkaani vastaan, ja olisin sitä todistamassa, Jumalanpilkkaa. -Mutta ei, pelkoni oli turha! Sadinmaan esitys oli kuin Särestöniemen taulu, valloittava, vahva, mielenkiintoisia yksityiskohtia täynnä ja tilan monimuotoisesti täyttävä.


Yhteistäkin meissä on, Sadinmaalla oli jaloissaan ruskeat jatsarit, minulla on täällä kotona punaiset, jotka tuolla kerralla eivät sopineet teatteriasuuni. Ensi kerralla sitten!

Sadinmaan rippikoulu Seuraavat tapahtumat: 13.2. / 27.2. / 27.3. / 10.4. Liput


94 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

댓글


bottom of page