top of page

Jenni Hoppi: KokoAgentit

Hakemuksia tehtävään tuli yli odotusten - 60. Olimme vaikuttuneita kuinka ajatuksella kirjoitettuja ja loistavia hakemuksia saimme. KokoAgentin tehtävä herätti selvästi kiinnostusta. Päätimme ottaa ryhmään kolmen sijaan seitsemän agenttia. Kun tapasimme KokoAgentit yhdessä ensimmäisen kerran, saimme nähdä kuinka jokainen oli yksilönä tärkeä osa kokonaisuutta. Saimme kokoon porukan eri ikäisiä, eri lähtökohdista ja elämäntilanteista tulevia ihmisiä keskustelemaan esityksistä yhdessä, sekä jakamaan ajatuksiaan oman näköisissä medioissaan. Vaatii rohkeutta jakaa ajatuksiaan julkisesti, ja onkin tärkeää että KokoAgentit muodostavat ryhmän, josta toivottavasti kehittyy turvallinen tila, jossa jokainen voi kokea tulevansa nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään tämän vuoden aikana.


KokoAgentit on erityisen mielenkiintoinen projekti myös henkilökohtaisesti, on ensinnäkin hienoa päästä osallistumaan KokoTeatterin 25 vuotisen matkan juhlistamiseen uutena työntekijänä KokoAgentti -toiminnan kautta. Ammatillisen urani tähän asti olen viettänyt ryhmien parissa, mitä enemmän ohjaan ryhmiä, minua kiinnostaa yhä syvällisemmin ryhmäilmiö ja yksilöiden kokemus ryhmän sisällä. Yksi KokoAgentti projektin keskeinen ajatus on nostaa yksilön kokemus teatterin katsojana esille. Minulle yksi keskeisimmistä tehtävistä ryhmän ohjaajana on luoda turvallinen ilmapiiri sekä nostaa esiin elementtejä, jotka auttavat ryhmää suuntaan jossa jokainen voi kokea tulevansa nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Kysyn itseltäni usein kysymystä - miten ihmisen potentiaali pääsisi yhä laajemmin esille? Yhä tärkeämmäksi olen kokenut kuulluksi tulemisen lisäksi keskittymisen kolikon kääntöpuoleen; mitä minä voin tehdä jotta ryhmä alkaa kuuntelemaan ja vaikuttumaan toisistaan? Ja lopulta myös se miten voisin itse kuunnella enemmän? KokoAgentit ovat vuoden ajan vaikuttumassa, kuuntelemassa ja kokemassa näyttömöteoksia, sekä keskustelemassa niistä yhdessä ja itsensä kanssa. Tämä ryhmä on erityisen mielenkiintoinen tutkimusmatka, ihmisille tarjoutuu kuukausittain tiloja vaikuttua, sekä esityksistä että toisistaan.


Olen ohjannut erilaisia ryhmiä työurallani, ja joka kerta kun vastaani tulee uusi porukka, minua jännittää. Nuorempana jännitys tuli eri asioita, nykyään jännityksen lähde on osittain muuttunut, mutta se on edelleen olemassa. Ja hyvä niin - jännitys saa minut keskittymään täysin tähän hetkeen ja ihmisiin joiden kanssa olen. Olen pohtinut viime aikoina paljon hetkeen keskittymistä, sen merkitystä ja lisäämistä omassa elämässäni. Näyttämötaiteen hienous ja kauneus on hetkessä, ja siksi koen olevani etuoikeutettu kun saan tehdä töitä teatterissa. Olen jatkuvasti töissä tietoinen hetken ja kohtaamisten ainutlaatuisuudesta. Saan oppia itse arvostamaan sitä missä olen nyt.


Ensimmäinen KokoAgenttien kohtaaminen teatterilla tapahtui livenä koronarajoitukset huomioon ottaen. Se oli tärkeä lähtö projektille. Paikalla olivat agentit ja osa teatterin henkilökunnasta. Tilanne tuntui tämän korona- aikakauden jälkeen, ja ehkä ansiostakin, juhlalliselta. Itse huomasin arvostavani tilannetta enemmän kuin aiemmin aloittaessani uutta ryhmää. Ennen koronaa tämän tyyppinen ensikohtaaminen olisi saattanut mennä ilman sen kummempaa pysähtymistä itse kohtaamisiin ja tilanteeseen. Olisin miettinyt tilanteen sujuvuutta, lähtikö ryhmäytyminen liikkeelle, pääsivätkö kaikki esille, olinko informaatiossani tarpeeksi selkeä, onko tuleva aikataulu varmasti kaikkien tiedossa jne. Näiden lisäksi onnistuin pysähtymään illan aikana fiilistelemään tunnelmaa. Iloitsin Heidi Bergströmin energisoivasta valokuvauksesta, ja sen yhtenäisyyttä ja tunnelmaa nostattavasta meiningistä, sekä Sini Salon tekemistä henkilöhaastatteluista, jotka toivat positiivisen jännityksen ilmapiirin, ja nostivat KokoAgentit yksilöinä esille. Oli tärkeää että teatterijohtaja Anna Veijalainen oli paikalla keskustelemassa ihmisten kanssa, ja kertomassa omasta monipuolisesta työstään teatterissa. Jäin pohtimaan energiaa jonka jokainen ihminen tuo tilaan tullessaan, ja siitä syntyvää yhteistä energiaa. Yhteinen energia on aina ainutlaatuinen kun ryhmä ihmisiä kokoontuu. Sitä ei voi toistaa, eikä siitä voi poistaa ketään muuttamatta tilannetta toiseksi. Tämän illan energia piti sisällään positiivisia odotuksia, odottavaa jännitystä uuden äärellä, sekä lämpimän inhimillisen kohtaamisen.


Ryhmä on aina enemmän kuin yksilöiden summa. Yhden ihmisen ajatus tarvitsee toteutuakseen ja kasvaakseen ryhmän muita ihmisiä. Ajatus KokoAgenteista kasvoi tähän kohtaan usean ammattilaisen voimin, ja nyt se saa kasvaa täyteen potentiaaliinsa seitsemän KokoAgentin kanssa.42 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page