top of page
  • Writer's pictureSini Salo

Meeri Toivonen: Lutkan Vuosi

Meeri Toivonen on teatteriperheessä kasvanut, pienestä pitäen tanssinut ja vasta myöhemmin laulamaan oppinut näyttelijä ja noita. Toivonen tuo marraskuussa KokoTeatteriin sooloteoksensa Lutkan Vuosi, joka on juuri sitä, miltä se kuulostaa. Katsojia kehotetaan istumaan alas ja ottaamaan mukava asento. Esitykset KokoTeatterissa 1.-15.11.2022.


”Niin ja olen myös neitsyt – siis horoskoopiltani”, Toivonen täsmentää pilke silmäkulmassa. Horoskooppimerkin esiin nostaminen ei ole sattumaa, sillä Meerillä on oma yritys Meerin Noitaluola, jonka puitteissa hän tulkitsee tarot-kortteja. Veri vetää kuitenkin näyttämölle ja esiintymään. ”Tieni tälle alalle on ollut mitä mahtavin. Melkein 10 kertaa hain kouluun, kunnes ymmärsin, että on oltava toinen reitti. Ei tämä ammatikseen leikkiminen mitään sydänkirurgiaa ole!” Meerin ura näyttelijänä on kulkenut näyttelijäntyön kasanopisto-opintojen ja erilaisten kurssien sekä koe-esiintymisten kautta työelämään.

Toivosen viimeisin työ oli Matilda-musikaali Tampereen Työväen Teatterissa, jossa hän paikkasi understudyna Anna-Maija Tuokkoa Mrs. Wormwoodina. ”Se oli minulle todella tärkeä kokemus. Mieleni kirkastui vielä enemmän siitä, millainen tekijä olen. Olen yhä kiitollinen joka kerta, kun kutsutaan koe-esiintymiseen. En pidä sitä ikinä itsestäänselvyytenä."

KokoTeatterissa nähtävä esikoismonologi Lutkan Vuosi on melkein autofiktiivinen kuvaelma nuoren ihmisen pyrkimyksestä löytää elämäänsä merkitystä. Teos seuraa Lutkaa vuoden ajan. Kaikki alkaa kesästä, kun hän yllättäen löytää kumppaninsa sängystä toisen kanssa. Tämän yhden vuoden aikana Lutka ehtii haaveilla ryhmäseksistä, häistä Suomenlinnassa ja siitä että kaikki olisivat hiljaa. Ajatukset rullaavat taukoamatta, ja etsinnässä on aina seuraava asia, joka täyttäisi tyhjiön.

”Tein jo lukiossa teatteridiplomin, joka kertoi omista ja ystävieni seikkailuista erilaisten tyyppien kanssa. Eli kai tämä prosessi on alkanut jo silloin 10 vuotta sitten”, Toivonen muistelee ja täsmentää samaan hengenvetoon, että Lutkan vuosi on kuitenkin muutakin kuin hassuja kommelluksia sängyssä. Teoksessa päästään syvälle päähenkilön mielenmaisemaan. ”Pitkään tämä monologi lillui vaan palasina päässäni. Haikailin, että ehkä sitten joskus saan tämän lavalle. Iso kiitos kuuluu KokoTeatterille, joka otti teoksen avosylin vastaan”, kiittelee Meeri.

Mitä tulemme siis näkemään lavalla?

”Lavalla tullaan näkemään Lutka. Hänen vuotensa ja ajatuksiaan. Muuta en halua paljastaa.”


Näyttämöllä: Meeri Toivonen

Ohjaus: Ona Korpiranta

Musiikki: Aarne Toivonen, Alec Havinmaa, Pumpuli

Juliste: Jyri Keronen

Esitys on K-18

Kesto n. 1 h


Meeri Toivonen: Lutkan Vuosi

Esitykset 1.11. / 7.11. / 15.11.

* Esitykset klo 19

157 katselukertaa1 kommentti

1 comentário


dromond melody
dromond melody
19 de jun.

Lutka's Year, the inaugural soliloquy showcased at KokoTeatter, is an almost autobiographical portrayal of a youthful individual's pursuit to discover purpose in their existence. doodle baseball

Curtir
bottom of page